Esquerra Republicana demana a la Junta Electoral que obligue a retirar els símbols de Falange a València

ERPV considera que la JEC, seguint la seua doctrina sobre els llaços grocs, hauria d'ordenar l'eliminació del jou i les fletxes de la Comandància de la Guàrdia Civil, ja que és l'emblema d'un partit polític que es presenta als comicis
5 abril 2019 16:00h
El secretari d'organització d'ERPV, Francesc Sanxis, acompanyat de l'advocat i candidat a les eleccions al Congrés, Jaume Ferrà, han presentat la queixa aquest divendres. / ERPV

VALÈNCIA. Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) ha presentat aquest divendres, 5 d'abril, una queixa a la Junta Electoral, tant a l'àmbit estatal com a l'ens al País Valencià, en la qual demana la retirada "immediata" dels símbols falangistes de la Comandància de la Guàrdia Civil de València, entre d'altres indrets.

El secretari d'organització d'ERPV, Francesc Sanxis, acompanyat de l'advocat i candidat a les eleccions al Congrés, Jaume Ferrà, ha presentat davant la Junta Electoral valenciana una queixa on, basant-se en l'acord 55/840 d'aquest –que va obligar la Generalitat de Catalunya a retirar els llaços grocs dels edificis públics– organisme estableix que la Junta Electoral Central té "una reiterada doctrina sobre l'obligació dels poders públics de mantindre estrictament la neutralitat política durant processos electorals" i recorda que la llei encomana a l'Administració Electoral preservar el seu compliment i, per tant, "prohibeix als poders públics –que estan al servei de tots els ciutadans– prendre partit en les eleccions".

Així doncs, Sanxis ha indicat que "no es pot entendre que al País Valencià hi haja tants edificis públics i religiosos que tinguen encara a la façana o al seu interior el jou i les fletxes d'un partit que concorre a les eleccions, com és Falange Española". Per aquest motiu, ERPV ha demanat a la JEC que retire el símbol d'aquest partit de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i de la resta d'edificis públics i religiosos. En aquest sentit, els republicans assenyalen en la seua queixa que l'església ubicada a Rafelbunyol (l'Horta Nord) "manté simbologia franquista que és incompatible amb el principi de neutralitat dels poders públics".

"Estem convençuts que la Junta Electoral Central i de la Comunitat Valenciana, màxims garants del dret fonamental a votar en plena llibertat, atendrà la nostra queixa i demanarà la retirada dels símbols de la Falange", ha conclòs el secretari d'organització d'ERPV.

Cal recordar que la JEC a Catalunya va ordenar la retirada de tots els llaços grocs ubicats als edificis públics de Catalunya, ja que l'organisme interpretava que els llaços estaven aparellats a l'independentisme i que, per tant, eren "símbols partidistes". L'ordre de retirada de símbols de la JEC deia literalment que es retiraren "estelades" i "llaços grocs", ja que els considera "símbols ideològics o partidistes" que no haurien d'estar en edificis institucionals en període electoral.

Així doncs, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, seguint les indicacions del Síndic de Greuges va canviar el llaç groc per un altre de blanc amb una franja roja a la façana del Palau de la Generalitat. Això no obstant, la pancarta va ser col·locada damunt de l'altra motiu pel qual la JEC va resoldre portar "l'incompliment" del president català a la Fiscalia, perquè determine si ha comés un delicte de desobediència per no retirar els llaços grocs dels edificis públics.

next