Esquerra Unida trasllada "la preocupació" per l'ampliació de la V-21 a la Comissió Europea

La iniciativa, que arriba en el moment en què ja s'estan executant les obres, creu que poden estar incomplint-se algunes directives europees sobre patrimoni paisatgístic i medi ambient
26 setembre 2019 06:00h
Des d'EUPV asseguren que de vegades "aquest tipus d'últim recurs pot tindre conseqüències". / LLUÍS FONTELLES

VALÈNCIA. Esquerra Unida del País Valencià ha traslladat a la Comissió Europea "la preocupació davant la destrucció de l'horta tradicional que està provocant l'ampliació de la V-21 i l'increment de trànsit que suposarà per als barris del nord de la ciutat de València", segons explica la formació en un comunicat.

En paraules de la diputada Estefania Blanes, "a banda de les accions que es puguen portar a terme ací per a intentar impedir la destrucció d'una part important del que ens queda d'horta tradicional", han considerat "oportú traslladar la qüestió a Brussel·les" a través de la seua delegació a l'Europarlament, ja que entenen que "poden estar vulnerant-se directives europees".

En la pregunta adreçada a la Comissió es recorda que l'horta tradicional valenciana figura en l'informe Dobris elaborat per l'Agència Europea del Medi Ambient sobre paisatges que han de ser protegits. "L'estat espanyol va signar el Conveni Europeu del Paisatge impulsat pel Consell d'Europa, per la qual cosa hauria de tindre alguna sensibilitat cap al nostre patrimoni paisatgístic, especialment quan està tan amenaçat com la nostra horta tradicional", remarca Blanes.

Tot i això, és probable que la iniciativa arribe massa tard, ja que les obres d'ampliació ja s'estan executant. Però, des d'EUPV, asseguren que de vegades "aquest tipus d'últim recurs pot tindre conseqüències" i que, en tot cas, dependrà de "com de ràpid" ho tramite la Comissió. "Encara estem a temps, ja que no s'ha construït el vial", diuen.

Comparació amb Madrid Central

A més, EUPV requereix a les autoritats europees que "advertisquen el govern espanyol de les possibles sancions a què s'exposa per incomplir la directiva sobre qualitat de l'aire" i demana la paralització cautelar del projecte, "tal com ja va fer Europa davant l'anunci de la dreta madrilenya de suspendre Madrid Central".

Blanes ha assegurat que "el cas de València és molt semblant: una ciutat que està canviant el seu paradigma de mobilitat, impulsant mesures per a una ciutat més neta i sostenible, i es troba amb un vial dedicat a injectar més trànsit i més contaminació a unes zones on s'està treballant en sentit contrari".

next