Esquerra Unida haurà de triar entre Esther López o Roser Maestro com a cap de llista al Congrés per València

Tant a la circumscripció de Castelló com a la d'Alacant s'ha presentat una llista única a les primàries, ambdues amb el suport del líder federal Alberto Garzón
2 març 2019 11:08h
L'avançament de la convocatòria d'eleccions generals per part de Pedro Sánchez ha precipitat la posada en marxa de les primàries d'Esquerra Unida per a triar els seus candidats al Congrés i al Senat. / EUPV

VALÈNCIA. Esquerra Unida posa en marxa les seues primàries per a triar els seus candidats a les eleccions generals. Aquest divendres a les 12.00h va finalitzar el termini de presentació de candidatures i d'avals, amb una única candidatura per a les circumscripcions de Castelló i d'Alacant i dues per a la circumscripció de València.

L'avançament de la convocatòria d'eleccions generals per part de Pedro Sánchez ha precipitat la posada en marxa de les primàries d'Esquerra Unida per a triar els seus candidats al Congrés i al Senat, segons afirmen des de la mateixa formació.

Dues llistes s'han presentat a la circumscripció de València per a disputar-se el primer lloc al Congrés. Per una banda, la llista referenciada amb la candidatura d'Alberto Garzón a la Presidència del govern espanyol, encapçalada per l'exdiputada autonòmica Esther López Barceló, i per altra banda, la llista 'Fent feminisme fem socialisme', encapçalada per Roser Maestro, actual regidora al municipi de Sagunt.

En canvi, s'ha presentat una única llista a la circumscripció de Castelló, encapçalada per Cristian Veses i Donet, que es referencia en la candidatura d'Alberto Garzón, així com una única llista a la circumscripció d'Alacant –també de l'equip del coordinador federal d'IU–, encapçalada per Iñaki Pérez Rico, actual regidor d'Elda.

A més, només les candidatures de l'equip de Garzón han presentat candidats al Senat. Així, es proposen els noms de Maria José Gómez Pimpollo per a Alacant, Francisco Porcar per a Castelló i Luis Escobar per a València.

Un calendari exprés

D'acord amb el calendari aprovat, es podrà realitzar campanya electoral durant tres dies –del 2 al 4 de març– i el procés de votació, on poden participar tant persones afiliades com simpatitzants, tindrà lloc la setmana vinent, de manera que abans de Falles la formació d'esquerres ja comptarà amb les persones que encapçalaran les tres candidatures d'EUPV. 

Concretament, la votació per Internet tindrà lloc entre el 4 i el 9 de març fins a les 16.00h i l'endemà, 10 de març, es podrà votar de manera presencial en les urnes que s'habiliten.

Finalment, el 16 de març es reunirà l'Assemblea Política i Social d'IU, que serà l'encarregada de ratificar el candidat a la Presidència del govern espanyol, Alberto Garzón, així com a la resta de candidates i candidats, a més d'aprovar el programa electoral amb què es concorrerà.

La confluència amb Podemos

Simultàniament a les primàries, la militància i els simpatitzants d'Esquerra Unida estan cridats a ratificar en referèndum el preacord de confluència al qual ha arribat IU i Podemos per a repetir la fórmula Unidos Podemos. En cas que s'aprovara, la vencedora de les primàries a la circumscripció de València ocuparia el segon lloc de la candidatura conjunta al Congrés, mentre que Veses se situaria en el segon lloc a la circumscripció de Castelló i Pérez Rico n'ocuparia el quart per Alacant.

Pel que fa al Senat, si finalment hi ha acord de coalició amb els morats, Pimpollo i Porcar anirien en el segon lloc de la candidatura per Alacant i Castelló respectivament, mentre que Escobar se situaria en el tercer lloc per València.

next