Diari La Veu del País Valencià
L’estafador de l’EMT va prohibir a la treballadora acomiadada que parlara amb les persones implicades en l’operació 

VALÈNCIA (EP). L’home que es va fer passar per advocat per a presumptament estafar fons de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València va prohibir a la treballadora acomiadada que parlara amb la resta de persones implicades en la suposada operació econòmica amb una empresa xinesa al·ludint a qüestions de “confidencialitat”.

Així es desprén de la declaració jurada que l’empleada va realitzar davant la responsable jurídica de l’empresa pública el 23 de setembre, quan es va destapar el frau que va provocar el seu acomiadament.

El document, al qual ha tingut accés Europa Press, deixa constància que la treballadora va rebre múltiples correus i al voltant d’una desena de telefonades de l’estafador. La primera d’elles es va realitzar el 3 de setembre, quan una persona que es va identificar com el senyor Parada, advocat de la consultora, li va explicar que es duria a terme una oferta pública d’accions i que li enviaria un document de confidencialitat perquè el signara. En aquesta telefonada ja li va reclamar total discreció per a l’èxit de l’operació.

La treballadora va mostrar estranyesa però poc després va rebre un correu electrònic d’algú que es feia passar pel president de l’EMT i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, que corroborava l’autenticitat de la telefonada rebuda i li sol·licitava també discreció en aquest assumpte.

Una vegada rebuda aquesta suposada confirmació, l’estafador i la treballadora van parlar de com es realitzaria el pagament de les factures. Ella li va apuntar que el sistema era mitjançant signatura mancomunada del gerent de l’empresa, que en aquell moment estava de vacances, i la cap de Gestió, de baixa per maternitat. D’acord amb la declaració, la treballadora va pensar que tot s’havia tramitat des de l’oficina de Grezzi. Així, van quedar que les transferències es farien ordenades a través de carta signada per ambdós directius.

Des d’aquell dia i fins al 23 de setembre, el fals advocat va contactar diverses vegades amb la treballadora per a saber si existia saldo disponible i previsió de tresoreria per a realitzar el pagament de les factures que enviava.

En una d’aquestes comunicacions, la treballadora va informar el presumpte advocat que el director gerent de l’EMT ja havia tornat de les vacances, per la qual cosa ella podia recollir la signatura per a la carta de pagament. A això, el presumpte estafador es va negar i va prohibir a l’empleada que parlara amb la resta de persones implicades en l’operació.

L’operació “anava molt bé”

En una altra de les telefonades, el fals Parada li va indicar a la treballadora que l’operació anava molt bé i que s’anava a realitzar una nova transferència.

De la declaració es desprén a més que els pagaments van causar també recels en entitats bancàries. De fet, ja el dia 20 un gestor de CaixaBank assenyala que li estaven posant moltes pegues per a realitzar les transferències i reclamava les cartes de pagament d’aquestes, així com les factures.

Ja el 23 de setembre, la treballadora va informar Parada d’aquesta petició i, davant el silenci d’aquest i en compliment de la llei, va enviar la còpia de les factures pagades al representant del banc. Aquell mateix dia, l’estafador i la treballadora van mantindre una conversa telefònica en la qual ella li exposava que el banc estava demanant confirmació de transferències als apoderats i que no es podia aguantar més el tema de la confidencialitat, en la qual estafador va insistir al llarg de tot el procés. El fals advocat li va dir que estiguera tranquil·la.

En total, el frau en l’EMT València està quantificat en 4 milions d’euros, encara que les pretensions de l’estafador superaven els 11 milions, segons han revelat els correus electrònics i la declaració de l’extreballadora.

Comparteix

Icona de pantalla completa