L'Estat indemnitzarà 5 famílies valencianes que van matricular els fills en centres privats per a estudiar en castellà

El govern espanyol ha d'indemnitzar les famílies que es van acollir a una mesura aprovada pel PP que després el tribunal va tombar en considerar-la inconstitucional
15 novembre 2019 18:36h
El govern de la Generalitat catalana va recórrer la llei i el Tribunal Constitucional va declarar nul aquest procediment. / Arxiu

VALÈNCIA (EP). El govern espanyol ha abonat 1,6 milions d'euros a cinc famílies valencianes i 167 catalanes que durant quatre cursos van optar per l'ensenyament privat en castellà al País Valencià i Catalunya, un sistema que va ser declarat nul al febrer del 2018. Després de declarar-se inconstitucional eixe mecanisme, l'Executiu ha procedit a indemnitzar a les famílies que es van acollir a aquest sistema abans de la sentència.

La decisió ve arran de la sentència del febrer del 2018 del Tribunal Constitucional, que va declarar nul el sistema inclòs en la Llei orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), del 2013, pel qual s'abonava les despeses d'escolarització en castellà en centres privats als alumnes que estudiaren en autonomies amb una altra llengua cooficial.

Després de declarar-se aquest mecanisme inconstitucional, el govern espanyol ha procedit a indemnitzar les famílies que es van acollir a aquest sistema abans que s'anul·lara.

Així, el Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri d'Educació i Formació Professional, dos acords pels quals es declara l'existència de responsabilitat patrimonial de l'Estat respecte de les despeses d'escolarització en castellà en centres privats en autonomies amb llengua cooficial i declarats inconstitucionals al febrer del 2018 i al març d'aquest mateix any.

Un dels acords aprovats compensa les famílies de les despeses ocasionades per l'escolarització en castellà en centres privats d'un total de 171 estudiants del curs 2017/2018 a Catalunya (el que suposa un 0,021% dels alumnes escolaritzats allí), amb un cost de 810.111 euros.

Així mateix, el segon dels acords acredita l'abonat ja pel govern central a les famílies en relació a les despeses ocasionades pel mateix motiu de 172 estudiants, 5 del País Valencià i 167 de Catalunya, corresponent als cursos 2014/2015, 2015/2016 i 2016/2017, i que ascendeix a un total de 861.537 euros.

"En compliment de les sentències del Constitucional i els efectes que es deriven d'elles, el Consell de Ministres ha aprovat hui aquests dos acords per a sufragar les despeses que queden per abonar a aquestes famílies i per a reconéixer els ja reembossats, ja que tots els casos reunien els requisits que marcava la llei", afig el ministeri.

En la LOMCE, de desembre del 2013, es va introduir una disposició que regulava un procediment pel qual les famílies als fills de les quals els corresponguera escolaritzar-se en una comunitat autònoma amb llengua cooficial podien obtindre la compensació de les despeses d'escolarització en centres privats no concertats on es rebera ensenyament en castellà.

La llei contemplava que si la família acreditava que no existia oferta suficient en castellà a l'escola pública o concertada, s'abonaven les despeses derivades de l'escolarització en el centre privat. El govern de la Generalitat catalana va recórrer contra aquesta llei i el Tribunal Constitucional va declarar nul aquest procediment en la sentència 14/2018 del 20 de febrer i 30/2018 del 22 de març del 2018.

En compliment de les sentències i els seus efectes, el Consell de Ministres ha aprovat aquests dos acords per a sufragar les despeses que queden per abonar a aquestes famílies i per a reconéixer els ja reembossats, ja que tots els casos reunien els requisits que marcava la llei.

next