Diari La Veu del País Valencià
Els estibadors convoquen vaga i aturades als ports entre el 25 i el 30 de novembre

VALÈNCIA (EP). Els estibadors han convocat una jornada de vaga per al pròxim 25 de novembre i aturades parcials entre els dies 26 i 30 per a demandar que els convenis col·lectius dels ports s’adapten abans de Cap d’Any a la nova normativa derivada de la reforma del sector aprovada el 2017, segons va informar la Coordinadora, el principal sindicat del gremi.

El sindicat assegura que, en cas que no s’adapten els convenis abans de Cap d’Any, passaran a ser nuls i “la professió de l’estiba quedarà en un llimb legal sense cap garantia per als treballadors”.

La Coordinadora atribueix a “la falta de voluntat negociadora i l’actitud de bloqueig” de la patronal el retard en l’adaptació dels convenis, malgrat que, segons asseguren, els ministeris de Treball i de Foment van nomenar com a presidents de la comissió negociadora experts en matèria laboral i de competència.

Per això, i davant la proximitat del final d’any, dilluns 25 de novembre començaran la vaga, si bé s’estendrà des de les 8.00 hores d’aquest dia fins a les 8.00 hores del dimarts dia 26.

Aquesta vaga de 24 hores s’encadenarà amb les aturades d’una hora alterna que duran a terme de forma continuada des del 26 de novembre fins al dia 30 d’aquest mateix mes. Així, en aquestes jornades, els estibadors pararan una hora i treballaran la següent per a tornar a parar l’hora següent, i així successivament.

En aquest sentit, la Coordinadora indica que les aturades en hores alternatives impedeixen que hi haja “cessació dels serveis i que es vegen afectades les mercaderies peribles, les perilloses i les que cobrisquen necessitats estratègiques, o el normal proveïment de la població i el desenvolupament de l’activitat econòmica”.

Per això, el sindicat considera que la convocatòria no requereix serveis mínims, atés que tampoc es veurà afectat el trànsit de passatgers en vaixells de línies regulars.

Aturs de nou dos anys després

Els estibadors criden de nou a aturades als ports, per on entren i ixen el gruix de les mercaderies del país, dos anys després de les que van dur a terme en la primera meitat de 2017, quan el govern espanyol va emprendre la reforma del sector per a adequar-lo a la legislació europea i sortejar una multa de la Unió Europea.

Aquesta reforma es va completar definitivament el mes d’abril passat, quan l’actual govern espanyol en funcions va aconseguir convalidar en la Diputació Permanent del Congrés el Reial decret llei que desenvolupa normativament la reconversió aprovada el 2017.

Aquest reial decret llei permet a més activar la línia de mesures i ajudes públiques que l’anterior govern estatal va pactar amb el sector per a esmorteir els efectes de la reestructuració en l’ocupació.

Entre aquestes mesures figuren ajudes de 120 milions d’euros per a prejubilacions i baixes voluntàries que es registren en la plantilla d’uns 6.150 estibadors dels ports, la garantia de subrogació del col·lectiu davant la desaparició de les societats de gestió de treballadors portuaris (Sagep) per la reforma, la possibilitat que les empreses de treball temporal puguen donar servei en els centres portuaris d’ocupació (CEP) que substitueixen les Sagep i l’articulació del contracte d’aprenentatge per a formar nous estibadors amb la finalitat de facilitar així l’accés a la professió.

Comparteix

Icona de pantalla completa