L'estratègia de regeneració urbana del Cabanyal rep el premi europeu Cesba Neighborhood 2019

El jurat valora el "procés de renovació de forma integral" plantejat pel Pla Cabanyal
9 abril 2019 19:25h
Aquest guardó reconeix la "solució integral a tots els problemes del barri". / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'estratègia de regeneració urbana del barri del Cabanyal, a la ciutat de València, ha sigut guardonada amb el premi europeu Cesba Neighborhood Awards 2019 en la categoria d'Àrees amb renovació projectada/planificada, segons ha informat la Societat Pla Cabanyal en un comunicat.

L'entitat ha explicat que la participació en aquesta convocatòria establia tres categories atesa la tipologia del projecte presentat: Nous projectes, àrees de nova urbanització no existents anteriorment; Àrees ja existents que han sigut renovades, i Àrees amb renovació projectada/planificada per a aquelles en les quals encara no s'han iniciat els treballs de renovació i estan en fase de planificació o disseny o no han aconseguit el 90% de l'execució.

Al respecte, el regidor de Desenvolupament Urbà i Vivenda de l'Ajuntament de València, Vicent Sarrià, ha expressat que aquest premi és "una satisfacció que reconeix l'esforç municipal junt amb altres administracions, com la Generalitat, per a donar una solució integral a tots els problemes del barri, que engloben el plantejament, la integració social, la viabilitat econòmica i la regeneració comercial". Sarrià ha recordat que aquest és un premi a un procés "llarg" i els resultats dels quals es veuran "a poc a poc".

Pla Cabanyal ha ressaltat que totes les actuacions planificades, posades en marxa i emmarcades en el procés de regeneració urbana del Cabanyal, "han sigut possibles gràcies a la col·laboració interinstitucional entre l'Ajuntament de València; la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori; el Ministeri de Foment", i aquesta societat.

El premi rebut s'emmarca dins del projecte europeu Cesba-Med, una iniciativa que té com a "objectiu principal" la "creació d'un sistema d'avaluació de la sostenibilitat de barris i àrees urbanes" que està finançat a través del fons Feder de Cooperació Interterritorial de la Unió Europea a través de l'organització europea Cesba, que promou el desenvolupament sostenible de l'entorn construït a Europa, ha requerit Pla Cabanyal.

Aquesta distinció, ha agregat, pretén "reconéixer l'estratègia d'un barri que millor reflectisca, per mitjà dels indicadors i eines KPIs i CESBA SN Tools, els nivells de sostenibilitat global de les àrees urbanes". "La finalitat del premi és difondre les metodologies d'avaluació i qualificació de la sostenibilitat de manera que ajuden el disseny d'estratègies d'intervenció sostenibles".

"Renovació urbana integral"

La societat Pla Cabanyal-Canyamelar, l'encarregada de liderar i presentar la candidatura per a aquest guardó, ha comptat en aquest procés amb la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació, del Servei de Cartografia Digital de l'Ajuntament de València i del projecte europeu MAtchUP.

El 27 de març, el jurat internacional del Cesba Neighborhood Awards 2019 es va reunir a Marsella (França) per a avaluar les candidatures presentades des de diferents països d'Europa. El jurat va valorar del projecte del Cabanyal que planteja "un procés de renovació i regeneració urbana de forma integral, recuperant i revitalitzant un barri per a omplir-lo de vida", tenint en compte el seu "gran valor patrimonial arquitectònic i urbanístic i preservant els seus usos i
identitat", ha precisat la societat.

Igualment, Pla Cabanyal ha apuntat que s'ha destacat "la nova agenda urbana i els objectius de desenvolupament urbà sostenible" i "la signatura d'un acord de comissió bilateral per a poder dur a terme el projecte, com a model d'entesa entre diferents institucions públiques, gestionat des d'una oficina de proximitat situada
en el barri com és la societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S.A.".

Conservació del barri

Així mateix, s'ha ressaltat com "un gran valor" l'"obstinació i treball dels veïns i associacions del barri per conservar la seua identitat física, social i cultural" i per "preservar-lo enfront de les actuacions d'enderrocament previstes pel pla municipal de l'anterior govern".

Pla Cabanyal ha indicat que aquesta labor "s'ha facilitat a través d'un procés col·laboratiu desenvolupat per a la formulació de l'EDUSI 3C (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat) i el PAC (Pla Especial de Protecció del Cabanyal-Canyamelar), que ha permés als veïns participar i orientar el disseny d'aquesta estratègia urbana".

A més, s'han considerat altres aspectes del projecte com el cost energètic en els edificis públics, la incorporació d'energies renovables, les emissions totals de gasos d'efecte d'hivernacle, el consum d'aigua per a la població residencial, la qualitat de l'aire i ambiental, la xarxa per als vianants i els carrils per a bicicletes, ha agregat la societat.

Àrea delimitada

La convocatòria obligava a delimitar una àrea urbana del territori europeu que complira determinats requisits com que els límits foren carrers, elements naturals i legals, tindre una superfície de 40.000 i 160.000 metres quadrats, una àrea que puga ser creuada a peu en 10 o 15 minuts, una agrupació de 5 i 15 edificis i entre 200 i 1.500 habitants.

Pla Cabanyal-Canyamelar va optar per presentar la part del barri delimitada pels carrers de Dr. Lluch, Pintor Ferrandis, Luis Despuig i avinguda del Mediterrani, un entorn que "inclou en la seua part central, la denominada Zona Zero", sobre el qual "s'estan començant a materialitzar de forma més intensa les conseqüències de l'estratègia de regeneració urbana posada en marxa en el conjunt del barri", ha explicat l'entitat.

"L'àrea s'ha presentat com un espai d'oportunitat a causa de la seua ubicació privilegiada com a front marítim de la ciutat de València, amb una forta connexió amb la dàrsena del port i molt pròxim a la universitat", ha agregat la Societat Pla Cabanyal.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next