L'INE 'seguirà la pista' a telèfons mòbils de tot l'estat espanyol durant huit dies

L'organisme acorda amb les principals operadores de telefonia la realització d'un estudi per a saber on es desplaça la gent per a treballar o a quins llocs del territori espanyol viatja la ciutadania quan té vacances
29 octubre 2019 10:44h
Amb aquest estudi es podrà saber on es desplaça la gent per a treballar o a quins llocs del territori espanyol viatja la ciutadania quan té vacances. Això, a la vegada, podria oferir informació sobre aspectes dels transports i dels serveis públics que caldria millorar. / Valerio Portelli/LaPresse via ZU / DPA

VALÈNCIA. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha arribat a un acord amb Vodafone, Movistar i Orange que permetrà a aquest organisme 'rastrejar' durant huit dies telèfons mòbils de tot l'estat espanyol amb l'objectiu d'obtindre informació sobre la mobilitat de la ciutadania. Així ho ha avançat El País i ho han confirmat a Europa Press fonts de l'organisme. 

Aquestes dades facilitades a l'INE per les operadores seran anònimes. Pel que fa al seguiment, es durà a terme els dies 18, 19, 20 i 21 de novembre (laborables), el 24 de novembre (diumenge), el 25 de desembre (festiu), el 20 de juliol (laborable) i el 15 d'agost (festiu).

D'aquesta manera es pretén conéixer com 'es mouen' els ciutadans els dies de treball, el diumenge, alguns dies d'estiu i una data assenyalada com és el Dia de Nadal, quan moltes famílies es reuneixen per a celebrar aquesta festa. 

Segons recull Europa Press, les dades que proporcionaran les operadores "no són posicionals", és a dir, no es donarà la posició exacta dels dispositius mòbils, sinó que es farà un recompte del nombre d'aparells que hi haja en un lloc a una hora determinada.

Amb aquest estudi es podrà saber on es desplaça la gent per a treballar o a quins llocs del territori espanyol viatja la ciutadania quan té vacances. Això, a la vegada, podria oferir informació sobre aspectes dels transports i dels serveis públics que caldria millorar.

Segons publica El País, l'INE dividirà el territori espanyol en 3.500 cel·les amb un mínim de 5.000 persones en cadascuna. Durant els dies de 'rastreig' es recomptaran els mòbils entre la mitjanit i les 6 del matí per a establir el lloc de residència, i entre les 9 del matí i les 6 de la vesprada per a analitzar cap a on es desplacen. El mòbil haurà d'estar en la mateixa zona almenys 4 hores durant dos dels quatre dies perquè es considere un destí quotidià.

Segons informa À Punt, el projecte s'emmarca en un treball pilot amb què l'INE vol encetar noves maneres d'obtindre informació estadística, tot aprofitant les dades que ofereixen Internet, els mòbils i altres xarxes –l'anomenat big data–. D'aquesta manera, l'INE vol anar abandonant a poc a poc les enquestes i aprofitar altres vies d'informació, com podria ser el roaming per a saber els moviments dels turistes o els moviments de les targetes de crèdit.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next