Estudiar a la universitat costarà el mateix el 2019-2020 que aquest curs

La consellera d'Universitats ha informat aquest dimecres que les taxes universitàries es congelen, de manera que els estudiants gaudiran d'una "reducció del 15%, igual que els dos anys anteriors"
17 juliol 2019 17:56h
Pascual diu que és "una prioritat" del seu departament fer un mapa de titulacions i que en els pròxims sis mesos es realitzarà un estudi previ. / UPV

ALACANT. La reunió del ple del Consell Valencià d'Universitats i de Formació Superior ha acordat aquest dimecres congelar les taxes universitàries per al curs 2019-2020. Així, els preus públics es mantenen amb el mateix import que el 2018-2019, quan es va experimentar una reducció del 15% en la primera matrícula i un 8% a partir de la segona.

Els estudiants gaudiran d'aquesta manera d'una "reducció del 15%, igual que els dos anys anteriors", segons ha destacat als mitjans de comunicació, al final de la trobada, la consellera d'Universitats, Carolina Pascual.

La responsable d'Universitat de l'executiu autonòmic ha subratllat, a més, que en l'últim seminari del Consell, celebrat a Montanejos (l'Alt Millars), un dels objectius del seu departament de cara al pròxim mig any és realitzar un estudi sobre les titulacions que s'ofereixen.

Pascual ha asseverat que és "una prioritat" ordenar i elaborar un mapa de titulacions del País Valencià per a "evitar duplicitats i perquè hi haja coherència entre les persones titulades que ixen de les universitats i el que demanda el mercat".

En aquest context, ha precisat que en els pròxims sis mesos l'objectiu és iniciar un estudi sobre les titulacions que hi ha al País Valencià i que es constituiran taules de treball. "Això està ja en funcionament, i tenim intenció de començar i que hi haja un estudi previ en aquest termini", ha dit.

Així mateix, en el ple s'ha facilitat als integrants el llistat de les sol·licituds de les noves titulacions de Grau, Màster i Doctorat, així com aquelles a suprimir a petició de les universitats.

Preguntada la consellera específicament per la implantació de Medicina en la Universitat d'Alacant, ha comentat: "Sí que hi ha informes, però no estan tots els que han d'haver-hi; falta un de Sanitat". "De fet, –ha prosseguit– demà tenim una reunió amb els rectors de la UA i de la Universitat Miguel Hernández (UMH); els dos presidents dels Consells Socials, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per a comentar aquest tema precisament".

Al seu judici, la trobada ha de servir per a posar "en perspectiva" aquesta petició, que està relacionada amb la creació del mapa de titulacions.

Sobre aquest mateix tema, el secretari autonòmic d'Universitats, Rafael Tabarés, ha considerat, quan s'ha plantejat si aquest grau podria estar per al curs 2020-2021, que "l'objectiu és intentar que l'oferta de títols, en aquest cas de Medicina, siga ajustada, sostenible i amb un fonament científic que no supose un sobrecost al sistema".

"Document inicial" de finançament

Un altre dels assumptes "prioritaris" per a la Conselleria serà estudiar i elaborar un "document inicial" que definisca un nou pla de finançament pluriennal de les universitats públiques del País Valencià, així com l'estudi per a configurar un "mapa de la ciència"

Entre les metes marcades, el departament que dirigeix Carolina Pascual destaca la necessitat de col·laborar amb tots els agents implicats en la comunitat universitària i es compromet a avaluar els resultats de les mesures i actuacions que impulse.

Durant el ple, la consellera, a més, s'ha compromés amb els representants estudiantils al fet que la proposta de taxes del curs acadèmic es debata, com altres qüestions, en el Consell Interuniversitari d'Estudiants, recentment constituït. També ha mostrat la seua disposició a "millorar els processos" en la concessió de beques i ajudes.

D'altra banda, inquirida sobre l'informe desfavorable emés per l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP) a la renovació de l'acreditació del Màster de Secundària que ofereix la UMH, Carolina Pascual ha assenyalat que el Consell no ha abordat aquesta qüestió però ha recordat que els màsters són avaluats cada quatre anys.

En tot cas, ha postil·lat, la UMH té la possibilitat de presentar al·legacions al Consell d'Universitats i per això cal esperar a conéixer què respon aquest organisme per a veure "com es resol".

next