Esquerra Unida exigeix que s'inicie el procés per a municipalitzar la gestió de l'aigua a València

Rosa Albert remarca que la seua formació "entén l'aigua com un servei bàsic i un dret fonamental que no pot estar condicionat pels interessos d'una empresa i l'obtenció de beneficis"
8 desembre 2019 18:30h
La coordinadora d'Esquerra Unida a València, Rosa Albert, ha reclamat al govern municipal, encapçalat per l'alcalde Joan Ribó, que "adopte les mesures necessàries" per a "recuperar la gestió del servei públic de subministrament de l'aigua". / GLOBAL OMNIUM, CEDIDA A EP

VALÈNCIA (EP). La coordinadora d'Esquerra Unida a València, Rosa Albert, ha reclamat al govern municipal, encapçalat per l'alcalde Joan Ribó, que "adopte les mesures necessàries" per a "recuperar la gestió del servei públic de subministrament de l'aigua".

Albert s'ha pronunciat així en un comunicat "davant l'anunci d'una nova pujada del rebut de l'aigua per a l'any 2020, que l'equip de govern justifica en una nova taxa del clavegueram per a finançar obres i pagar cànons". "A això cal afegir una pujada en la quota de consum i de servei", ha advertit Albert, al mateix temps que ha manifestat que "sembla que cal recordar a l'equip de govern que la pujada del rebut de l'aigua va ser una constant durant els anys de govern del PP, assumint la ciutadania les conseqüències del malbaratament i la mala gestió d'anys".

"En aquells moments, una de les reivindicacions que es van realitzar va ser la d'exigir la remunicipalització del servei", ha explicat, i ha lamentat que "desgraciadament, és més que evident que no existeix ni el més mínim interés d'iniciar aquest procés com ja han fet altres ciutats com Valladolid".

La dirigent de la formació d'esquerres ha insistit que "des d'EUPV s'entén l'aigua com un servei bàsic i un dret fonamental que no pot estar condicionat pels interessos d'una empresa i l'obtenció de beneficis". "La nostra organització sempre ha apostat per la remunicipalització del servei de l'aigua i per la incentivació d'un consum responsable i sostenible a través d'unes tarifes justes que premien realment l'estalvi en el consum de l'aigua", ha defensat.

En eixe sentit, Albert ha incidit en la idea que "el debat de la remunicipalització dels serveis de l'aigua continua sent necessari", ja que "s'ha anat situant en l'esfera internacional i molts partits dels anomenats progressistes i que hui estan governant ho han assumit en els seus programes electorals".

Així mateix, ha fet referència a la denominada "garantia del mínim vital", i ha assegurat que "el dret a l'aigua hauria de garantir-se a totes les persones que econòmicament o socialment es troben en situació de vulnerabilitat, garantint que puguen rebre de manera gratuïta un subministrament mínim d'aigua que cobrisca les seues necessitats bàsiques per a viure dignament".

La coordinadora d'EUPV ha apostat per "prohibir expressament els talls del subministrament per impagaments en aquestes situacions", un aspecte que "ha sigut oblidat en l'aprovació de la nova ordenança de l'aigua".

En eixe sentit, s'ha referit a les declaracions de l'alcalde de València, Joan Ribó, respecte al bo social de l'aigua. "Per a garantir l'accés als subministraments bàsics dels col·lectius més vulnerables, l'única solució obliga a assumir directament per part de l'administració local la gestió d'aquests", ha conclòs.

next