Europa guardona la investigació de Cultura prèvia a la restauració de la Basílica de Morella

La façana policromada gòtica amb fragments d'estil renaixentista de l'església és un dels pocs exemples en pedra policromada que queden al vell continent
21 maig 2019 12:46h
L'estudi de l'IVCR+I serveix per a aportar informació sobre els materials emprats en la construcció de la façana de la basílica. / AJUNTAMENT DE MORELLA 

VALÈNCIA. La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) han rebut una Menció Especial del Jurat dels Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural-Premis Europa Nostra 2019, presidit per Etienne Poncelet, en la categoria d'Investigació, pel projecte 'Estudis previs i investigació de la metodologia d'intervenció de la Portada dels Apòstols de l'Església Col·legial de Santa Maria La Major de Morella'.

El jurat ha reconegut i valorat especialment el projecte de l'IVCR+I com una "excel·lent mostra de recerca prèvia de la metodologia d'intervenció en vista a la conservació de la pedra policromada", ha assenyalat el consistori dels Ports en un comunicat. 

Aquesta façana policromada gòtica, ampliada al segle XVI ja en estil renaixentista, és un dels pocs exemples en pedra policromada que queden a Europa. En conseqüència, "hi ha una manca de coneixement relacionat amb les metodologies i materials que s'empraven per a la seua elaboració. Ací rau el motiu del seu estudi, conservació i difusió, que era un pas prioritari per a dissenyar i desenvolupar el projecte", ha afegit el municipi.

La restauració de la façana dels Apòstols és un un projecte de la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l'Ajuntament de Morella i el Bisbat de Tortosa que consta de quatre fases. En primer lloc, l'estudi dels materials presents a la façana, tècnica d'execució i estat de conservació; en segon terme, el desenvolupament d'un protocol d'intervenció; en tercer lloc, l'optimització del protocol d'intervenció mitjançant els ajusts finals in situ, i, en quart lloc, la digitalització en tres dimensions i la difusió dels estudis previs i del procés d'intervenció.

Cal destacar "com d'extensius i exhaustius han estat els treballs de cada una de les fases, portats a terme per un equip humà multidisciplinari procedent de diferents institucions nacionals i europees punteres en els seus respectius camps d'investigació en conservació del patrimoni", ha destacat el consistori.

El consorci liderat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat a través de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i); compost pel National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania); l'Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH, Espanya); el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya); el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya), i el Conservation Technologies Division of Elengroup (El.En. SpA, Itàlia) ha donat lloc a un grup de treball "ben equilibrat i interdisciplinar en el qual cada institució ha aportat el seu coneixement i experiència, sense la qual no hauria estat possible el desenvolupament d'aquest projecte", ha recordat el consistori.

Tots els premis i mencions especials es registraran en la publicació dels guardons, que s'editarà amb motiu de la Cerimònia de lliurament dels Premis del Patrimoni Europeu que se celebrarà a París el 29 d'octubre d'enguany, i seran difosos a través de la pàgina web i xarxes socials d'Europa Nostra.

next