Europa tanca l'espai aeri als avions Boeing 737 Max 8

L'Agència Europea de Seguretat Aèria ha pres la decisió després del greu accident d'un aparell d'Ethiopian Airlines que ha deixat un balanç de 157 morts
12 març 2019 18:50h
L'incident de l'aeronau va causar la mort dels 157 passatgers. / ETHIOPIAN AIRLINES

VALÈNCIA. L'Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) ha decidit tancar el seu espai aeri als avions Boeing 737 Max 8 després de les possibles deficiències tècniques que van causar el passat diumenge dia 10 de març l'accident d'un vol d'aquest aparell operat per la companyia Ethiopian Airlines, pocs minuts després d'enlairar-se. "Arran del tràgic accident del vol ET302 d'Ethiopian Airlines amb un Boeing 737 MAX 8, l'AESA està prenent totes les mesures necessàries per a garantir la seguretat dels passatgers", resa un comunicat fet públic aquest dimarts per l'agència de la Unió Europea.

La mesura, de "precaució", s'ha establert a través de la publicació d'una nova directiva, que suspén concretament totes les operacions dels avions Boeing model 737-8 MAX i 737-9 MAX a Europa.

A més, l'AESA també ha publicat una directiva de seguretat que suspén tots els vols comercials realitzats per operadors de tercers països cap a dins o fora de la Unió Europea dels mateixos models.

En tot cas, l'agència matisa que la investigació de l'accident a càrrec de les autoritats d'Etiòpia està en curs i que, per tant, és "massa prompte per a traure conclusions sobre la causa de l'accident". Segons el comunicat, l'AESA ha oferit la seua ajuda per donar suport a la investigació.

En Europa fins a dotze companyies aerolínies de deu estats membres treballen amb aquest model d'avió. A l'estat espanyol cap companyia opera de moment amb el model sinistrat i només Air Europa té encarregades 20 unitats del 737 MAX que operaran a partir del moment en què les reben.

El mercat estatunidenc és on més unitats del model 737 MAX operen: Southwest Airlines compta amb 31 unitats i American Airlines, amb 24 aeronaus. 

Al Regne Unit, on l'Autoritat d'Aviació Civil impedeix els vols d'aquest model per precaució, el grup Tui va encarregar 72 avions i compta actualment amb 14, tot i que ha immobilitzat les aeronaus aquest dimarts. Pel que fa a Irlanda, les companyies que operen amb aquest model són SMBC Aviation Capital (amb dos models i 89 encarregats), Aer Cap (cinc avions i 95 sol·licitats) i Avalon (amb tres avions i 17 demanats).

Als països del nord d'Europa destaca la companyia Norwegian Air Shuttle, amb 18 unitats i 92 encomanats. Així mateix, també operen amb el model 737 MAX Enter Air a Polònia, Icelandair a Islàndia i Smartwings a República Xeca. Fora d'Europa funcionen amb aquest model Aerolíneas Argentinas, Grupo Aeroméxico, Copar Airlines de Panamá i Turkish Airlines.

next