L'exclusió de Gent de Compromís a la Diputació de València aguditza les crítiques del col·lectiu

Els membres de la 'quarta pota' de la coalició valencianista denuncien la tria "a dit" de la regidora Glòria Tello, d'Iniciativa, a proposta de Joan Ribó
27 juny 2019 06:00h
L'edil municipal ha sigut designada com la quarta diputada a València de Compromís pel partit judicial de València. / DANIEL GARCÍA-SALA  

VALÈNCIA. L'elecció dels diputats de Compromís per a la Diputació de València ha sembrat la llavor de la discòrdia entre alguns cercles interns de la coalició. En concret, el detonant ha sigut la tria de Glòria Tello, regidora de l'Ajuntament de València, que es converteix en la quarta diputada provincial per la Junta Electoral de Zona de València. 

L'edil municipal, que pertany a la branca d'Iniciativa –que encapçala Mónica Oltra–, ha sigut proposada per l'alcalde de València, Joan Ribó, perquè resultava "raonable" que la Diputació comptara amb representació d'aquest consistori, ja que els vots a la coalició en aquesta ciutat van ser "determinants". 

"Lamentable", "poc assembleari" o "antidemocràtic" són alguns dels adjectius que dirigeixen des de Gent de Compromís a aquesta tria. Així, critiquen que Glòria Tello haja sigut designada "a dit" per l'alcalde de València sense cap tipus de procés d'elecció interna. Denuncien que ningú els "haja preguntat" i demanen a la direcció de la coalició que es reconeguen els 800 militants de Gent de Compromís "que paguen la seua quota i no estan representats". 

Aquestes crítiques, però, no parteixen de zero, sinó que ja venien succeint-se des que Joan Ribó es va convertir en portaveu dels no adscrits i va deixar d'ostentar un càrrec en les files de Gent de Compromís, la 'quarta pota' no reconeguda per la coalició en la qual s'agrupen els membres que no pertanyen a cap dels partits fundadors: el Bloc, Iniciativa i els Verds. 

Gent de Compromís, sense representació en la corporació provincial

En principi, els cinc diputats per València s'havien de repartir entre les diferents branques de la coalició. Segons això, tres serien elegits pel Bloc; un, per Iniciativa, i un altre, per Gent de Compromís. D'aquests cinc, quatre corresponien al partit judicial de València i un, al d'Alzira.

Pel que fa als quatre representants per València, fa uns dies es va anunciar que seria Glòria Tello, a proposta de l'alcalde de València. Com a conseqüència, Gent per Compromís es quedava sense representació a la Diputació de València. 

D'aquesta forma, ara les llistes queden així: pel partit judicial de València hi ha Maria Josep Amigó, regidora de Bonrepòs i Mirambell (l'Horta Nord), i Dolors Gimeno, regidora de Catarroja (l'Horta Sud), del Bloc; així com Xavier Rius, regidor de Picanya (l'Horta Oest), i Glòria Tello, d'Iniciativa. Pel que fa al partit judicial d'Alzira, es tracta de Mentxu Balaguer, regidora de Corbera (la Ribera Baixa), també del Bloc.

Les fonts de Gent de Compromís consultades per aquest diari expliquen que les seues crítiques no van adreçades personalment "contra Glòria Tello", sinó contra les formes de procedir de la coalició. Uns mecanismes que, assenyalen, no advoquen per la democràcia interna. Així, denuncien la tria de persones a dit i afirmen que ja va ocórrer també en la designació de les persones que conformarien la comissió negociadora per a un acord a l'Ajuntament de València. 

Des d'aquest posicionament, comparen aquestes eleccions de càrrecs amb les del PP i afirmen que, fins i tot, el PSPV gaudeix de processos interns més participatius. Per aquesta raó, des de Gent de Compromís anuncien una assemblea d'aquest col·lectiu en l'àmbit del País Valencià per al pròxim 13 de juliol en què decidiran el seu futur, encara sense resoldre.

Ribó justifica la tria de Tello

Per la seua banda, Ribó explica que ell havia proposat Glòria Tello perquè li semblava "raonable" que una persona de l'Ajuntament de València estiguera a la Diputació. Els vots de la ciutat de València, al seu judici, eren suficientment "determinants" perquè el consistori comptara amb representació en eixa corporació. 

Preguntat per la raó de designar la regidora de Benestar Animal i també directora del Palau de la Música, Ribó destaca la vinculació de Tello amb la cultura i amb les propostes culturals conjuntes amb la Diputació. 

"L'he plantejat perquè em sembla molt important que una persona del grup majoritari de Compromís a València estiga a la Diputació", destaca l'alcalde de València. Ribó també ha explicat que la seua designació no vol dir que a l'Ajuntament compte amb el mateix volum de treball que el que tenia abans. "Evidentment, haurà de tenir feina a l'Ajuntament de València i haurà de compaginar-la amb la diputació", conclou l'alcalde.

next