L'exdiputat al Congrés Enric Bataller deixa Compromís: "La utilitat del projecte ha arribat al seu punt final"

L'exparlamentari, que no va aconseguir revalidar l'escó aquesta legislatura, acusa la formació valencianista de substituir el relat polític "per la imparable apologia de la frivolitat, la buidor i el tacticisme"
13 setembre 2019 10:43h
Bataller, que va ser diputat les dues legislatures anteriors (XI i XII), no va aconseguir revalidar el seu escó en les darreres eleccions. Ara, manifesta que ha de prendre "un altre camí per a sentir que realment continua treballant pel futur del Poble Valencià".  / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'exdiputat de Compromís al Congrés Enric Bataller ha anunciat aquest divendres que deixa de militar en la coalició valencianista. En una carta remesa als membres de la Comissió Executiva Nacional i difosa també per les xarxes internes de la coalició, Bataller explica els motius que l'han dut a abandonar la militància: "A la vista de la situació actual, pense que la utilitat de Compromís ha arribat al seu punt final".

Bataller, que va ser diputat les dues legislatures anteriors (XI i XII), no va aconseguir revalidar el seu escó en les darreres eleccions. Ara, manifesta que ha de prendre "un altre camí per a sentir que realment continua treballant pel futur del Poble Valencià". "Ha estat la guia de la meua actuació política des de fa 40 anys", afegeix.

En la carta, Bataller recorda als seus excompanys que ha estat "treballant per Compromís des de molt abans de la seua fundació oficial". "Van ser anys intensos i emocionants, i mai vam defallir perquè portàvem el convenciment que el nostre poble mereixia un futur diferent d'aquell que li oferia la misèria de la vella política", continua.

L'exdiputat es mostra "orgullós" de la seua aportació, tant en la militància com al Congrés. "Especialment m'emociona la faena feta per la recuperació de la Memòria Històrica", destaca.

Amb tot, "a la vista de la situació actual", Bataller considera que "la utilitat de Compromís ha arribat al seu punt final". "El projecte va nàixer per a combatre els grans problemes globals des d'una perspectiva pròpia i decidida a posar en valor polític tota la riquesa social valenciana de progrés [...] Ara, el debat s'ha comprimit en dos únics blocs: una dreta oficial agressivament espanyolista, enemiga de la pluralitat i retalladora de drets, i una esquerra on Compromís s'ha funcionalitzat amablement com un bon gestor en els àmbits municipal i autonòmic (encara que retrocedint posicions) però com un actor prescindible en els camps estatal i europeu, precisament allà on s'està jugant realment la partida política de què depén el nostre futur com a poble", argumenta.

Bataller acusa Compromís de substituir el relat polític "per la imparable apologia de la frivolitat, la buidor i el tacticisme", i assegura que hi ha "moltes valencianes i valencians que volen incorporar-se a la vida política i que algú aporte respostes concretes als interrogants que ara té la nostra societat". En aquest sentit, cita per exemple "l'implacable procés de recentralització política i socioeconòmica que pateix l'estat espanyol".

La carta continua: "Compromís s'ha paralitzat, i no confie que els interessos de les cúpules que el governen permeten una evolució positiva. Les crítiques alçades per la manca de democràcia interna i pel tancament burocràtic d'una organització que volíem fresca i oberta mostren que són massa els vicis acumulats, tot i que la quasi infinita paciència de la militància ha permés fins ara que el problema restara amortit".

Ja per a concloure, Bataller diu que no vol ser "còmplice" d'una situació que no li agrada i que no creu que aporte "cap més utilitat social". "Cal treballar ja per bastir alternatives que sumen més gent, que traguen a la llum el millor d'eixa pluralitat valenciana, tan matisada, que els actuals partits no saben o no volen representar en la seua plenitud; cal superar el dèficit de representativitat del nostre sistema polític", acaba el text.

next