Un exdirectiu del Banc d'Espanya denuncia que Bankia semblava "or" però es va vendre "a preu de coure"

Jorge Pérez Ramírez, excap de la Divisió de Normativa Comptable del Banc d'Espanya, declara com a testimoni en el judici per l'eixida a borsa de Bankia
6 maig 2019 12:17h
El rang de preu que s'oferia en el fullet per al debut borsari de Bankia era de 4 i 5 euros –finalment va eixir a 3,75 euros–, mentre que el valor comptable era de 15 euros. / EFE

MADRID. L'excap de la Divisió de Normativa Comptable del Banc d'Espanya Jorge Pérez Ramírez ha assegurat que el fullet de l'eixida a Borsa de Bankia no recollia la imatge fidel, ja que semblava que s'estava davant una entitat que valia "or" i finalment es va vendre "a preu de coure".

Així ho ha indicat Pérez Ramírez durant la seua declaració en qualitat de testimoni en el judici que investiga l'eixida a Borsa de Bankia al juliol del 2011 i que se celebra en l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid).

"El que no pot ser és que es mostre una companyia que sembla or i es venga a preu de coure. Això no se sostenia. Segons la informació financera del fullet, s'estava regalant l'entitat", ha indicat davant la secció quarta de la sala penal.

Tal com ha relatat l'excap de la Divisió de Normativa Comptable del Banc d'Espanya, el fullet oferia un rang de preus que presentava una "contradicció absoluta amb els estats financers". "Va ser ací quan vam començar a preocupar-nos i vaig preparar una nota urgent alertant", ha afegit.

"Vaig fer la nota el més ràpid que vaig poder. El descompte era una exageració que ens feia qüestionar que fins i tot els comptes del 2010 estigueren bé", ha continuat explicant Pérez Ramírez, alhora que ha assenyalat que se suposava que era una entitat de nova creació "neta de pols i palla, que estava estupenda".

El rang de preu que s'oferia en el fullet per al debut borsari de Bankia era de 4 i 5 euros –finalment va eixir a 3,75 euros–, mentre que el valor comptable era de 15 euros. "Per explicar-ho d'alguna manera, normalment quan una companyia ix a Borsa té un xicotet descompte per a tractar que nous inversors tinguen cert incentiu i perquè qui ven creu que eixe descompte el recuperarà si la companyia és bona", ha dit.

En aquest sentit, ha assegurat que s'hauria entés que el descompte haguera sigut d'un 10% i un 12%, que és "l'ordinari", però no del 80%. "Això era una bestialitat. És clar que la imatge fidel no és la del fullet, sinó el preu al qual l'accionista únic ho està oferint al mercat", ha denunciat l'exdirectiu del Banc d'Espanya.

En la seua compareixença, Pérez Ramírez ha asseverat que en aquest moment la deterioració de l'entitat "era una evidència, no un indici". "He vist moltes eixides a borsa i el fullet no recollia l'essencial, els administradors oferien un preu tremendament allunyat del dels estats financers", ha postil·lat.

next