Les exhumacions del cementeri civil de Castelló permeten recuperar cinc cossos en la primera setmana

L'arqueòleg encarregat del projecte assegura que els treballs de recuperació avancen més ràpid del previst
21 setembre 2019 11:16h
Huit famílies esperen recuperar els cossos dels seus familiars al cementeri civil de Castelló de la Plana. / EUROPA PRESS

CASTELLÓ DE LA PLANA. La primera setmana de treballs d'exhumació i identificació de persones afusellades durant el franquisme i enterrades al cementeri civil de Castelló de la Plana ha permés recuperar un total de cinc cossos que ara hauran de ser traslladats a la Universitat Autònoma de Madrid per a ser analitzats.

L'equip de Miguel Mezquida, director de les excavacions, ha iniciat l'obertura de dues noves fosses, en les quals treballaran la setmana vinent, segons ha detallat l'Ajuntament de Castelló de la Plana en un comunicat.

Els cossos es troben en millor estat de conservació que en la primera fase de les exhumacions, per la qual cosa estimen que la identificació serà més ràpida. Després de rebre el vistiplau del mèdic forense dels jutjats de Castelló, l'equip ha procedit a l'extracció dels cossos de la primera fossa per a iniciar els estudis antropològic i genètic.

L'arqueòleg ha informat la regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, de l'avanç del projecte, que evoluciona "a un ritme més ràpid del previst inicialment" pel "coneixement del terreny que l'equip ja té" i "gràcies a l'ajuda de persones voluntàries".

Així, Ruiz ha reconegut la implicació "total" dels professionals d'Arqueoantro i del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló que, "unida al compromís d'aquest govern, faran que retornem part de la dignitat a les víctimes del franquisme".

Recuperació de les restes

Huit famílies han sol·licitat la recuperació de les restes dels seus ascendents, que van ser assassinats entre abril i maig del 1940. Les mostres genètiques permetran identificar a Bautista Peris Muñoz, Miguel Tormos Adsuara, Joaquín Jaques Celma, Ernesto Centelles Roig, José Aragó Ucher, Joaquín Fresquet Rueda, Agustín Barceló Pitarch i Vicente Ballester Forcada.

La Regidoria de Memòria Democràtica finança el cost íntegre d'aquestes exhumacions i converteix així l'Ajuntament de Castelló en l'única administració municipal que sufraga la totalitat d'un projecte d'aquestes dimensions. El pressupost d'aquesta segona fase de les exhumacions ascendeix a 26.900 euros.

next