L'exnúmero 2 de Compromís a Castelló de la Plana no recollirà l'acta de regidora i demanarà la baixa del partit

Ali Brancal va ser apartada del càrrec de vicealcaldessa l'última legislatura després que el PP i Ciutadans votaren a favor d'aplicar el codi ètic municipal pel 'cas dels sobres'
31 maig 2019 10:39h
Ali Brancal, que va ser vicealcaldessa i regidora en l'última legislatura fins que va ser apartada del càrrec pel 'cas dels sobres', farà un pas al costat i no tornarà a estar present a l'hemicicle. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ

VALÈNCIA. La número 2 de Compromís a Castelló de la Plana en les eleccions del 26M no recollirà l'acta de regidora. Ali Brancal, que va ser vicealcaldessa i regidora en l'última legislatura fins que va ser apartada del càrrec pel 'cas dels sobres', farà un pas al costat i no tornarà a estar present a l'hemicicle. A més, segons va anunciar, demanarà la baixa del partit.

La decisió es va prendre aquest dijous després d'una reunió de l'executiva local i de la celebració d'una assemblea per a valorar els resultats electorals en què Brancal es va veure pressionada a renunciar a l'escó.

En les darreres hores, Brancal ha fet diverses publicacions en Facebook relacionades amb aquests fets. Així, assenyala: "No m'he quedat pels diners, que no n'hi havia per a mi. Ni per la poltrona. M'he quedat a treballar i a acabar projectes". Aquest text l'ha acompanyat de l'etiqueta #AclarintConceptes1. En una altra publicació, amb l'etiqueta #AclarintConceptes2, fa referència a la seua situació judicial. En un tercer text, expressa: "Estava 'lluitant per la meua vida'. Com que he perdut, ara tindré mooolt (sic) de temps per a fer el que m'agrada i m'abelleix". 

Condicions per a reeditar el Pacte del Grau

El PSPV va guanyar les eleccions municipals a Castelló de la Plana; així, el 26M els socialistes van obtindre 10 regidors, 3 més que el 2015. El Pacte del Grau –el govern de progrés municipal– es podria reeditar amb l'ajuda de Compromís i Podem. Ara bé, les condicions són diferents del 2015. La coalició valencianista ha baixat de 4 a 3 regidors mentre que la formació morada (que en els anteriors comicis va concórrer com a Castelló en Moviment) passa de 4 a 2. 

Per tant, Compromís afrontava aquesta assemblea postelectoral amb la pèrdua d'un regidor sobre la taula i les possibles línies roges del PSPV, que podria haver posat la renúncia de Brancal com a condició per a negociar. 

La llista de Compromís estava encapçalada per Ignasi Garcia, Ali Brancal i Verònica Ruiz. Amb la baixa de la número 2, el nou regidor serà Francesc Mezquita.

Sota l'ombra del 'cas dels sobres'

El ple de l'Ajuntament de Castelló de la Plana va decidir al desembre aplicar el codi ètic municipal sobre la vicealcaldessa i regidora de Compromís i, en conseqüència, apartar-la del càrrec pel 'cas dels sobres'. 

La destitució va tirar endavant amb els vots a favor de Ciutadans i el Partit Popular i amb l'abstenció del PSPV, socis de Compromís en l'acord del Grau. Només el partit valencianista i Castelló en Moviment, la marca de Podem a la capital de la Plana, van votar en contra. 

La investigació de Brancal pel 'cas dels sobres' va començar arran d'una querella que va presentar el PP de Castelló de la Plana contra la vicealcaldessa i també contra el secretari autonòmic, Enric Nomdedéu, quan era regidor.

Presumptament, haurien utilitzat recursos públics per a enviar propaganda electoral del seu partit. Amb tot, l'entorn de Brancal remarcava que la querella que va presentar el PP estava paralitzada als jutjats i que, per això, no corresponia aplicar el 'codi de bon govern'. A més, negaven que Brancal estiguera imputada formalment".

next