Cabells, fils, fem i barrils de quitrà: la matèria primera de les obres de Sheela Gowda exhibides a Bombas Gens

El centre de la Fundació Per Amor a l'Art organitza la primera exposició individual a l'estat espanyol de la "singular" artista índia
25 octubre 2019 18:29h
La idea de 'segona vida' connecta amb l'obra de Sheela Gowda, que precisament sorgeix de la reutilització i reciclatge de materials. / BOMBAS GENS

VALÈNCIA. La Fundació Per Amor a L'Art (FPAA) ha presentat aquest divendres al matí al centre d'art Bombas Gens l'exposició Remains, de Sheela Gowda, comissariada per Nuria Enguita i Lucia Aspesi. Aquesta proposta fa un pas més enllà d'allò exhibit pel museu valencià fins ara, ja que en aquesta ocasió les obres abandonen les parets i prenen l'espai expositiu en forma d'imponents instal·lacions escultòriques.

La mostra, la primera individual de l'artista índia a l'estat espanyol, respon a la filosofia de FPAA de donar visibilitat a artistes que, malgrat el seu innegable prestigi internacional, no són tan conegudes per al públic espanyol. Així ho ha afirmat la seua vicepresidenta, Susana Lloret: "La Fundació, dins dels seus objectius, vol oferir suport i donar a conéixer les obres d'artistes que exploren llenguatges visuals nous i que ens donen una perspectiva més àmplia del món, més profunda, diferent". I ha afegit: "Sheela Gowda és una artista de gran prestigi internacional i volem que obtinga el reconeixement que mereix també entre el públic espanyol, que té ara l'oportunitat de conéixer la singularitat de la seua obra". 

Aquesta proposta única s'ha dut a terme en col·laboració amb Pirelli HangarBicocca (Milà), on ja s'ha pogut veure la mostra. Vicent Todolí, director de l'Àrea d'Art de FPAA i director artístic de Pirelli HangarBicocca, ha donat més detalls sobre la coproducció: "Feia temps que seguia el treball de Sheela Gowda. Per la seua part, Nuria Enguita ja havia treballat amb ella a la Biennal de São Paulo. D'altra banda, encara que la seua obra estava representada en grans col·leccions, només era coneguda per especialistes". Per tot això, es va valorar la incorporació en la Col·lecció Per Amor a l'Art i organitzar una exposició a Bombas Gens. "Llavors vaig pensar que podia ser una coproducció amb Pirelli HangarBicocca, perquè crec que el seu treball encaixa molt bé en els dos espais; als dos edificis els uneix el seu caràcter industrial i els dos van ser abandonats i recuperats anys després per a l'exhibició d'art contemporani", afegeix Todolí. 

Aquesta idea de 'segona vida' connecta amb l'obra de Sheela Gowda, que precisament sorgeix de la reutilització i reciclatge de materials; uns materials l'ús dels quals procedeix de la trobada entre "tradicions vernacles" i desenvolupament industrial que esdevé en la vida quotidiana rural i urbana de Bangalore, la ciutat índia on viu i treballa l'artista, i la seua rodalia. D'aquesta manera ho ha explicat Lucia Aspesi, comissària de l'exposició: "La seua proposta estètica està basada en el diàleg amb materials vernacles que tenen una presència marcada en els sistemes de producció, distribució i intercanvi d'economies locals i globals". I ha concretat: "Fem, encens, cabell humà, cautxú, pigments, fils, fibra de coco o barrils de quitrà són matèries riques en implicacions culturals, alhora que procedeixen de contexts específics, mantenen memòries d'ús i impliquen connotacions socials i polítiques complexes".

L'exposició reuneix una selecció dels treballs de l'artista dels últims vint anys relacionats amb els diversos usos de la matèria i de les imatges alhora que diferents formes d'abstracció resultant, per a així mostrar la riquesa de la seua obra. Pel que fa al títol, Remains, l'artista explica que "fa referència a allò que roman en el temps, però també a allò que queda enrere; una cosa que és diferent però que segueix mantenint una condició intrínseca del que va ser al seu dia".

L'exposició s'inaugura aquest divendres a les 20.00h després d'una conversa entre l'artista i les comissàries a les 19.00h, i es podrà visitar fins a l'1 de març del 2020. Serà llavors quan viatge a Munic per ser exposada al Lenbachhaus, amb motiu del prestigiós premi Maria Lassnig atorgat a l'artista aquest any.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next