Una exposició pop-art, concerts i visites performatives: l'IVAM celebra 30 anys amb deu dies d'entrada gratuïta

El museu commemora el 18 de febrer tres dècades de vida amb una taula redona amb els exdirectors del centre Tomàs Llorens i Juan Manuel Bonet i l'actual responsable, José Miguel G. Cortés
5 febrer 2019 14:10h
L'IVAM espera inaugurar a finals de març el Jardí de les Escultures si es compleixen les previsions de finalització de l'obra. / IVAM

VALÈNCIA. Fa mesos que a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) es parla del trenté aniversari. De fet, la recta final de la temporada del 2018 ja celebrava l'efemèride, però, la d'aquest any, "per allò que és el teu aniversari", ha destacat el director del museu, José Miguel G. Cortés, posa major èmfasi en la data del 18 de febrer de 2019.

L'IVAM celebra tres dècades de vida orgullós per la història passada amb l'objectiu de projectar el centre cap al futur. Així ho han destacat aquest dimarts el conseller de Cultura, Vicent Marzà, i el mateix García Cortés, que han ressaltat la importància de "construir l'IVAM dels propers trenta anys". Però el dia de l'aniversari cal celebrar-ho d'alguna manera especial i per això el museu tindrà accés gratuït del 14 al 24 de febrer. Deu dies en què la programació inclou la inauguració d'una nova exposició amb més de 300 peces del fons de l'IVAM, concerts de música, espectacles de dansa, propostes performatives que inviten a visitar les mostres des d'altres perspectives i taules redones.

Tan Marzà com Cortés han destacat el seu punt de satisfacció per la tasca feta, sobretot en els últims tres anys i mig, ja que "en 2015 no podíem ni somiar el que faríem en 2018", ha recordat el director de l'IVAM. I és que l'any passat, l'exposició de Joan Miró va marcar un abans i un després en la història del museu que fins la data no havia abordat l'obra de l'artista català. Però, per a 2019, la retrospectiva sobre Fernand Léger –que es podrà visitar de maig a setembre– serà la mostra "més important" sobre el pintor francés que s'ha fet a l'Estat. Mentre arriben les coproduccions internacionals, l'IVAM es prepara per a festejar "deu dies de festa major".

El conseller també ha posat damunt de la taula el "bon camí" seguit per l'IVAM durant aquesta legislatura en què s'ha "reforçat l'estructura" amb l'aprovació de la nova Llei de l'IVAM. De fet, ha passat de rebre 5,5 milions de la Generalitat a 8,8 per a enguany, "millores en espais i l'ampliació amb el pati de les escultures" i, a més a més, ha experimentat un creixement de visitants continu durant els darrers anys. Però "no són només xifres quantitatives també qualitatives", ha destacat Marzà. En aquest sentit, el responsable de Cultura ha recordat que les previsions és que el Jardí de les escultures es puga inaugurar cap a finals de març.

El director de l'IVAM, per la seua banda, s'ha mostrat agraït amb les persones que visiten el museu, els treballadors, els més de 800 Amics de l'IVAM, els patrocinadors, els artistes, les galeries i les institucions públiques valencianes "perquè sense tots ells l'IVAM no existiria". El repte, però, no és quedar-se en el present, sinó "fer l'IVAM atractiu per a les noves generacions", ha assegurat Cortés, qui ha demanat "quedar-se amb el millor IVAM del segle XX per a construir el millor IVAM del XXI", tot plegat "amb una identitat clara".

García Cortés i el conseller Marzà destaquen el "bon camí" que segueix el museu que ha augmentat el pressupost i el nombre de visitants durant aquesta legislatura. / DIARI LA VEU

Del 14 al 24 de febrer l'entrada a l'IVAM serà gratuïta. Dimecres 13 s'inaugura l'exposició Temps convulsos, una mostra que reuneix més de 300 peces de pop-art del fons del museu. Paral·lelament, la biblioteca acollirà tres xicotetes exposicions sobre tres escriptors: Maux Aub, Rafael Chirbes i Eduardo Hervás.

Al voltant d'aquesta nova exposició de la galeria 4 i 5, dijous 14 de febrer, Catalina Isis proposa un itinerari performatiu per a presentar la mostra Temps Convulsos; divendres 15 de febrer, els visitants podran gaudir de nou de la mostra, en aquesta ocasió amb l'assessorament dels comissaris i conservadors de l'IVAM, Sergio Rubira i Maria Jesús Folch i el director del museu, José Miguel G. Cortés. El mateix dia, a les 20.15 hores, tindrà lloc la primera de les taules redones que s'han programat per a commemorar les tres dècades de vida. En aquesta ocasió, diferents artistes, galeristes i crítics d'art donaran la visió que tenen del centre artístic.

El dissabte i diumenge 16 i 17 de febrer, les activitats de l'IVAM s'adrecen al públic infantil amb dos espectacles de dansa contemporània –hi haurà dos passades: Parapapel, a les 11 hores els dos dies, i Blanko, a les 12.30 i a les 18 hores només dissabte– i l'oferta de diumenge es completa amb un recital al vestíbul del museu a càrrec dels cantants del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo a les 13 hores.

next