Exposicions i activitats culturals gratuïtes per a celebrar el Dia Internacional dels Museus

Els espais culturals i els monuments amplien l'horari habitual fins a les dotze de la nit i tenen entrada gratuïta
17 maig 2019 18:00h
El Dia Internacional dels Museus se celebra des del 1977 a tot el món. / FUNDACIÓ BANCAIXA

VALÈNCIA. Aquest dissabte, 18 de maig, es commemora el Dia Internacional dels Museus, una festa coordinada des del 1977 pel Consell Internacional dels Museus (ICOM), que, a més, tria el tema que relliga l'efemèride en l'àmbit mundial. Enguany el lema gira al voltant del paper que juguen els museus com a actors actius en les seues autonomies. Segons les últimes dades de la institució, més de 37.000 espais expositius de 157 països es van sumar a la celebració el 2016, una xifra, però, que any rere any no deixa de créixer. 

Els museus de titularitat autonòmica –ubicats a València, Alacant i Castelló de la Plana–, els dependents de les diputacions i els municipals –fins i tot els dedicats a l'art rupestre llevantí a la Valltorta– se sumen a la celebració amb activitats i exposicions d'accés gratuït. 

Els espais museístics fan l'oferta més atractiva ampliant els seus horaris d'obertura, que en alguns casos arriben fins a les dotze de la nit, i posen al servei dels visitants visites guiades tant als continguts que exposen com al mateix edifici i el patrimoni arquitectònic.

Centre del Carme: Festa Carme Diem

La seu del Consorci de Museus celebra el Dia Internacional dels Museus amb la Festa Carme Diem. Durant aquesta setmana el Centre del Carme ha programat una sèrie d'activitats culturals que tindrà en la celebració d'aquest dissabte, a les 20 hores, el principal esdeveniment.

El Centre del Carme obrirà les seues portes amb la instal·lació Spiders Salvajes de Groupe LAPS, un circ a l'aire lliure únic els artistes del qual són aranyes. Al mateix temps, en el claustre gòtic el conjunt Los Voluble calfarà motors amb la seua música i les projeccions per a presentar, a partir de les 21.30 hores, el seu projecte Flamenco is not a crime.

Paral·lelament a la programació especial, el Centre del Carme acull altres mostres i exposicions que complementen l'oferta cultural, com ara la instal·lació Macho Man/Heartbreak Hotel d'Àlex Rigola –dins del festival 10 sentidos–; la mostra Patriarcado, de Cristina Locas i Eulàlia Valldosera, en col·laboració amb el Museu Thyssen-Bornemisza; Pïm Päm, el cicle d'accions performatives al voltant de l'espai expositiu; l'exposició Xisco Mensua. 15.600 días, i el taller 'Enredar-te'. 

Al Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana es podrà gaudir de l'exposició d'Art Contemporani de la Generalitat, que es va inaugurar el passat 14 de maig. El Centre Cultural Las Cigarreras d'Alacant acull la retrospectiva Daniel G. Andújar. Sistema Operatiu. Col·leccions, de l'artista de l'Almoradí, i el taller, a les 11.30 hores, per a famílies 'Pòster Bufet'.

Museu de Belles Arts de València: un cap de setmana d'activitats

La pinacoteca de la ciutat de València tindrà un horari ampliat, des de les 10 hores fins a la mitjanit. Al llarg de la jornada s'han programat visites especials a la col·lecció permanent –a les 10.30, 11.30, 18.00 i 22.30 hores– prèvia inscripció telefònica.

A les 12 hores actua la coral Amics de la Nau Gran al pati de l'Ambaixador Vich i a les 20 hores, l'Orfeó Universitari de València.

Diumenge, 19 de maig, a les 12 hores, a la sala Ribalta, es presenta l'obra de teatre Cinco Lobitos (La violación de Lucrecia), de la companyia Osaka Club.

Al llarg del cap de setmana es farà un taller experiencial de pintura col·lectiva a càrrec de Tina McCallan, on 100 persones participaran en el projecte Agrasot x 100 per a reproduir Bacus Joven, de Joaquín Agrasot, en el centenari de la seua mort –la participació no requereix coneixements previs i està oberta a tots els públics–.

Museu de la Valltorta

El Museu de la Valltorta ha preparat per a dissabte a les 11.00 hores una demostració de les ferramentes prehistòriques de l'art llevantí al vestíbul del museu per a tot el públic i a la setmana següent, del 21 al 24 de maig, s'oferirà un taller de prehistòria per als escolars dels municipis pròxims.

Bombas Gens: visites guiades a l'edifici i les exposicions

La Fundació Per Amor a l'Art ha organitzat a Bombas Gens diferents activitats i visites guiades gratuïtes, i, aprofitant el Dia Internacional dels Museus, el centre amplia l'horari fins a les 22 hores.

La programació comença amb l'obertura del jardí, que es podrà visitar lliurement d'11 a 14 hores sense reserva ni inscripció. A les 11.30 hores hi haurà una visita guiada al refugi antiaeri i a la bodega medieval. A les 13 hores, Bombas Gens ofereix visites guiades a les exposicions: La mirada de les coses. Fotografia japonesa al voltant de Provoke i Nicolás Ortigosa. Obres 2002-2018, inaugurades recentment.

De vesprada, el centre proposa visites patrimonials –a les 17 i a les 18 hores– i, posteriorment, visites nocturnes al refugi antiaeri i a la bodega –a les 20 i les 21 hores, respectivament–. Les visites guiades requereixen inscripció prèvia per correu electrònic o telefònicament.

IVAM: exposicions gratuïtes i un concert de Paco Roca

L'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) celebra el dissabte 18 de maig el Dia Internacional dels Museus amb diverses activitats, obertura d'exposicions i entrada gratuïta. El museu obrirà ininterrompudament des de les deu del matí fins a la mitjanit les sales de les exposicions Fernand Léger i la vida moderna, Temps Convulsos, 1989. La Fi del segle XX, El Dibuixat. Paco Roca, Ignacio Pinazo i Julio González i les avantguardes històriques.

El dibuixant valencià Paco Roca serà el protagonista del Concert Dibuixat, una activitat a les 12 hores que proposa una divertida manera de trencar la percepció de la creació artística. Per a això, els assistents podran gaudir de les il·lustracions que Paco Roca dibuixarà a partir de la música en directe de Russafians, que interpretaran versions de clàssics de Buddy Holly, Chuck Berry o Eddie Cochran.

La proposta per als adolescents de 12 a 16 anys és el taller didàctic 'Això no és art!' que fomentarà la creativitat i acostarà l'experiència artística als joves des de les 17 a les 19.30 hores.

A les 19 hores hi haurà visites guiades simultànies a quatre mostres en exhibició en el museu. Tots els visitants que s'acosten a l'IVAM el pròxim 18 de maig rebran com a obsequi una publicació especial editada amb motiu del 30é aniversari del museu, que es va inaugurar un 18 de febrer del 1989. A més, el restaurant Mascaraque IVAM obrirà les seues portes per a un sopar especial amb motiu del Dia dels Museus amb un menú especial degustació.

MUVIM: la Il·lustració a fons i visites nocturnes

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ha programat tallers, espectacles, contacontes, visites guiades i activitats gratuïtes per a l'efemèride. Durant aquests dies el MuVIM també oferirà visites guiades a les exposicions Fragments: Laura Silleras, Pierre Verger. Un viatge fotogràfic per l'Espanya republicana (1935) i DVBÓN. Un artista republicà (1909-1952), a més del programa de visites temàtiques a la maqueta del Pare Tosca —a càrrec de diferents especialistes—, que se centraran en algun aspecte concret de la ciutat i de la societat valenciana.

Per al dissabte 18 de maig el MuVIM ofereix tres visites nocturnes a l'exposició permanent L'Aventura del Pensament. La visita dura 70 minuts i és necessari fer reserva prèvia telefònicament.

Entre les activitats per al públic infantil destaquen les visites teatralitzades Els espantanens al MuVIM, que tindran lloc dissabte i diumenge. D'altra banda, els més menuts podran aprendre diferents conceptes de la Il·lustració amb diversos contacontes dissabte i diumenge a les 12.30 hores. Dins del Festival 10 Sentidos, el diumenge 19 de maig a les 12 hores, Budapest Dance Theatre oferirà l'espectacle de ball Boundless.

Fundació Bancaixa: obert fins a la mitjanit

La Fundació Bancaixa a València amplia el seu horari d'exposicions des de les 10 hores fins a les dotze de la nit amb entrada gratuïta. El dissabte 18 de maig es realitzaran visites guiades gratuïtes–a les 18 i les 19 hores– i dos tallers infantils –a les 11 i les 11.30 hores– sobre les possibilitats creatives de la llum i sobre l'art de Jorge Ballester i Equip Realitat.

Museus municipals de València

A la ciutat de València, al Museu Faller s'ha programat per a dissabte una visita guiada a càrrec del personal tècnic dels museus de Cultura Festiva amb el títol Tradicions valencianes en la cultura fallera, que començarà a les 11 hores amb accés lliure per a les persones que hi desitgen participar.

Per al dia 18 de maig, l'entrada a tots els museus i monuments municipals serà totalment gratuïta. Durant la nit del Dia Internacional dels Museus, l'Ajuntament de València ha establit un horari especial d'obertura des de les 21.00 fins a les 24.00 hores per al Museu de la Ciutat, el Centre Arqueològic de l'Almoina,  la Cripta Arqueològica de Sant Vicent i la Llotja de la Seda.

Finalment, diumenge, a la Casa Museu Blasco Ibáñez, s'ofereixen dues visites guiades –a les 11.30 i a les 12.30 hores– amb el títol: Blasco Ibáñez: una vida, una infinitat de vivències.

next