Extingit l'incendi forestal de Beneixama

Els agents treballen amb la hipòtesi que el foc podria haver sigut intencionat
19 juliol 2019 08:31h
L'incendi forestal declarat dilluns a Beneixama ha sigut donat per extingit a primera hora d'aquest divendres després d'afectar una superfície de vora 900 hectàrees. / EFE

VALÈNCIA. Els bombers de la Diputació d'Alacant han informat que l'incendi de Beneixama ha quedat extingit aquest divendres a les 7.00h, segons recull el compte oficial del 112 en Twitter, després d'afectar una superfície de vora 900 hectàrees.

A les 9.00h d'aquest dimecres, en la reunió de coordinació sobre l'evolució de l'incendi, el responsable dels bombers d'Alacant va donar per controlat el foc.

Així mateix, es va informar que els propietaris desallotjats de les seues casetes hi podien anar tornant. També tornava a la normalitat la carretera CV-657 (tallada al trànsit aquest dimarts).

Quan un foc està controlat és la fase prèvia a l'extinció. Així, les fases d'un incendi forestal són: actiu, estabilitzat, controlat i, finalment, extingit. Els efectius d'extinció que treballaven des d'aquest dilluns en l'incendi forestal de Beneixama van donar per estabilitzat el foc poc abans del migdia d'aquest dimarts. 

Segons les últimes dades facilitades per la Generalitat, 873 hectàrees de terreny s'han vist afectades pel foc. Durant la vesprada d'aquest dimarts es van anar retirant la desena de mitjans aeris que havien estat treballant en la zona. 

Un incendi intencionat?

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, va afirmar aquest dimarts a la vesprada que esperava que en els pròxims dies l'incendi puguera donar-se per extingit. Per la seua banda, el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, va explicar que s'està investigant la hipòtesi que l'incendi forestal de Beneixama haja pogut ser intencionat. De fet, en dies anteriors es van produir quatre incendis concatenats a Biar i "això no sol ser casualitat de la naturalesa", ha afegit.

Aquest dimarts al matí, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va agraïr la "rapidesa" amb què han treballat els cossos desplegats, cosa que ha pogut "parar" el que hauria pogut ser "un incendi catastròfic". 

Incidències i desallotjaments

Com a conseqüència del foc, 84 persones van haver de ser desallotjades de diverses cases de camp en la zona afectada per l'incendi declarat al voltant de les 14.00 hores d'aquest dilluns en una zona del terme municipal de Beneixama. 

Fonts de la Comandància d'Alacant van indicar aquest dimarts que la CV-657 es mantenia tallada al trànsit en el quilòmetre 14,900. Quant als desperfectes provocats per l'incendi, la Guàrdia Civil va assenyalar que les flames han afectat cultius d'olivera, colmenes d'abelles i una torre de vigilància, però no hi hagut danys personals ni s'han vist afectades estructures rellevants.

Des de la declaració de l'incendi no van parar de sumar-se efectius als treballs d'extinció. En la zona van arribar a treballar aquest dilluns fins a vint mitjans aeris de la Generalitat. Des del Ministeri de Medi Ambient es va mobilitzar un avió Foca, un avió de la Brigada de Reforç d'Incendis Forestals (BRIF) de Cuenca, un avió Kamov de Guadalajara, un avió BRIF de Saragossa i un altre de Múrcia. A més a més, el Centre de Comandament Avançat va demanar l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME).  

El Centre de Coordinació d'Emergències va establir dilluns la situació 2 del Pla Especial davant del Risc d'Incendis Forestals. Aquest nivell d'alerta implica que els incendis poden afectar greument la població i els béns de natura no forestal, i exigeix l'adopció de mesures de protecció i socors. 

next