FACUA denuncia el festival alacantí Spring Festival per no permetre l'accés amb menjar i beguda

L'organització argumenta que l'activitat principal de l'esdeveniment és "la celebració de concerts i no l'hosteleria"
24 maig 2019 12:57h
L'empresa promotora ja havia sigut denunciada per aquest motiu en un altre festival. / SPRING FESTIVAL

MADRID. FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat els festivals de música Spring Festival, Tomavistas, Interestelar Sevilla i Iruña Rock Festival, que se celebren els dies 24 i 25 de maig a Sevilla, Madrid, Iruña i Alacant, respectivament, per prohibir l'accés a les seues instal·lacions amb aliments o beguda adquirits en l'exterior, segons ha assenyalat en un comunicat.

Les denúncies han sigut presentades contra les promotores d'aquests festivals davant les administracions de consum de les demarcacions on se celebren els esdeveniments. Es tracta de les empreses Interestelar Music SL i The Music Republic (Interestelar Sevilla), Tomavistas Música SL (Tomavistas), Irufest Produccions SL (Iruña Rock) i Producciones Baltimore SL (Spring Festival). Aquesta última empresa ja havia sigut denunciada anteriorment per aquest mateix motiu en el Low Festival.

Segons argumenta FACUA, "atés que l'activitat principal d'aquests esdeveniments és la celebració de concerts i no l'hostaleria, es pot considerar abusiu prohibir l'accés al recinte amb menjar i beguda procedent de l'exterior, ja que, segons pot veure's en les seues pàgines web, existeixen establiments per a adquirir aliments dins les seues instal·lacions".

Per això, recorda que el text difós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris considera que "no permetre l'entrada amb menjar i beguda de fora pot ser una clàusula abusiva" segons l'article 82.1, que estableix com a tals totes aquelles pràctiques que causen "un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte".

Així mateix, la Comissió de Cooperació de Consum va establir en la seua consulta número 5 de l'any 2000 que "les clàusules en les quals s'imposen al consumidor limitacions amb vista a l'adquisició dels productes sense fundar-se en circumstàncies objectives han de ser considerades abusives".

A més, FACUA també assenyala que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa sobre la prohibició d'entrar als cinemes amb menjar i beguda recull que resulta poc raonable "entendre la limitació de la capacitat d'elecció del consumidor" i que, "si es limita la possibilitat d'accedir a la sala en funció de la procedència dels productes i només es poden consumir els adquirits en el seu interior, resulta que de manera indirecta s'està imposant que utilitze serveis que en principi no s'han sol·licitat, però que es veu forçat a demanar a l'empresa".

L'associació també recorda que l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) va publicar el 2016 un informe, també relacionat amb la prohibició en cinemes, en el qual concloïa que existia una "clàusula abusiva", ja que el consumidor "es veu privat de la prestació principal, de forma injustificada, quan ha abonat l'entrada".

next