Falange ataca el monòlit en memòria dels republicans empresonats al 'Campo de los Almendros' d'Alacant

Militants del partit van agredir amb pintura l'escultura en homenatge del vaixell Stanbrook en el 80 aniversari de l'exili republicà des del port alacantí
1 abril 2019 19:46h
Es calcula que unes 6.800 persones van ser recloses en aquest camp de concentració d'Alacant. / MIGUEL RÍOS-TWITTER

ALACANT. Falange ha tornat a actuar aquest dilluns, 1 d'abril, atacant els elements escultòrics d'Alacant que recorden els republicans que es van quedar atrapats ara fa 80 anys al port de la ciutat. Si el partit feixista va pintar el passat 28 de març el símbol del jou i les fletxes sobre el monòlit que recorda la partida de l'Stanbrook amb quasi 3.000 passatgers que fugien del franquisme, aquest dilluns, l'agressió ha sigut sobre el mur que recorda els republicans que van ser empresonats al 'Campo de los Almendros'.

La commemoració, el passat dijous 28 de març, del 80é aniversari de l'eixida del vaixell Stanbrook del port d'Alacant amb 2.638 republicans a bord que fugien dels atacs del bàndol colpista sembla que no va agradar tothom. El monòlit ubicat al port de la ciutat en memòria de la tasca humanitària portada a terme pel buc, que va ajudar a escapar milers de republicans que fugien de la guerra, i pel capità del vaixell Archibal Dickson va despertar amb pintades.

L'atac de la setmana passada va ser atribuït a Falange, qui, a més de tacar el monument, va escriure: "Zona nacional". Acompanyat del jou i les fletxes de l'emblema de Falange, els autors de l'atac van pintar també una bandera espanyola sobre el pedestal. Aquesta agressió s'ha tornat a repetir aquest 1 d'abril, dia en què va el dictador va donar per finalitzada la Guerra Civil. En aquesta ocasió, Falange ha pintat la mateixa simbologia en l'escultura que recorda el pas dels republicans atrapats al port pel camp de concentració ubicat prop de la ciutat.

Durant el matí d'aquest 28 de març, els serveis de neteja del port d'Alacant es van encarregar de netejar el bust i el pedestal.

Alacant va commemorar aquest dijous que el buc Stanbrook va salpar el 1939 amb 2.638 republicans a bord que fugien de l'avanç de les tropes del general revoltat Francisco Franco. Al port d'Alacant es van arribar a concentrar almenys 15.000 persones, quasi tots homes, ansiosos d'eixir de l'últim territori que restava sota el manament de la República. El buc Stanbrook va portar els republicans fins al port d'Orà, a Algèria.

next