La falta d'acord en les conselleries i les discrepàncies pel programa impedeixen tancar ja el pacte de govern del Botànic 2.0

PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida intentaran tancar l'acord programàtic aquest dijous per a poder definir ja quantes conselleries conformaran el nou govern
6 juny 2019 06:00h
Els negociadors del Botànic han d'acabar de tancar l'acord programàtic per a poder dibuixar l'estructura del futur govern. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Després de més de sis hores de reunió, la comissió negociadora del Botànic 2.0 no va aconseguir aquest dimecres, 5 de juny, tancar l'acord programàtic per al govern dels pròxims quatre anys. Malgrat que la intenció era posar fi a l'etapa del 'què' i poder avançar de manera considerable en la definició de l'estructura del futur Consell, tres dels cinc eixos del programa van quedar aquest dimecres per tancar per la falta de consens dels representants del PSPV, Compromís i Unides Podem.

Amb els acords dels eixos sobre feminisme, serveis públics i transició ecològica i lluita contra el canvi climàtic tancats, la mesa programàtica reprendrà aquest dijous de vesprada la reunió per a intentar tancar els objectius del futur Consell referits als eixos de rescatar persones i agenda valenciana.

Segons fonts coneixedores de la reunió, la comissió negociadora que supervisa el treball de les altres subcomissions no va poder abordar tots els eixos perquè la mesa programàtica no tenia tancat al cent per cent l'acord en tres dels cinc eixos.

Amb tot, aquest dimecres es va produir un avanç important respecte a les primeres tres reunions i és que en la llarga trobada d'ahir sí que es va començar a parlar de l'estructura del futur Consell.

Aquest serà un punt de disputa entre les tres potes del futur Consell, ja que acoblar totes les demandes serà un treball impossible. Unides Podem reclama una Vicepresidència que PSPV i Compromís rebutgen. A més, vol estar present en totes les àrees i estendre el mestissatge fins i tot en els departaments que controlaran Ximo Puig i Mónica Oltra.

Ara com ara, un dels punts calents està en quantes conselleries han de conformar el nou Botànic. Una dada que és fonamental per a definir el segon i tercer escaló de l'Administració; un aspecte fonamental per al bon funcionament de la Generalitat. I, de moment, segons ha pogut saber Diari La Veu, no hi ha acord al respecte.

En aquest punt, la fórmula que fins ara més agrada al PSPV és la de sis consellers socialistes més el president, quatre de Compromís i dos d'Unides Podem. Si el Consell no estiguera conformat per 13 membres, altra alternativa seria cinc carteres per al PSPV més la Presidència, quatre per a Compromís i una per a Unides Podem. La posició del PSPV és no cedir a les pretensions de Compromís i d'Unides Podem i mantindre en el Consell sempre la majoria a una hipotètica suma dels consellers dels altres dos partits.

Per contra, Compromís no té clar la necessitat d'ampliar el Consell i no descarta repetir un govern amb 10 membres, inclòs el president. D'aquesta manera, no sols no s'ampliaria el Consell creant dues noves conselleries sinó que intentaria forçar un equilibri de forces entre socialistes i la suma de Compromís i Unides Podem.

Siga com siga, la fase del 'com' està iniciada. Queden sis dies des d'aquest dijous per a tancar l'estructura del Consell i els noms dels seus representants per a arribar al debat d'investidura de Ximo Puig amb l'acord tancat i evitar qualsevol sorpresa en el ple del 12 de juny.

next