La falta de percepció dels riscos dispara al 73% la xifra dels adolescents que consumeixen alcohol

La major part dels joves entre 14 i 18 anys valencians reconeixen que poden accedir fàcilment a les begudes alcohòliques
1 octubre 2019 06:00h
El País Valencià s'ha convertit en el tercer territori de l'estat espanyol on major nombre d'adolescents beu alcohol. / EFE 

VALÈNCIA. L'alcohol s'ha convertit en el tòxic més consumit en els últims anys pels adolescents i els estudiants de secundària. Els experts fa dècades que adverteixen dels riscos del seu consum: dolor estomacal, problemes de cor i d'intestí, incorreccions en la pell i, fins i tot, càncer. Però, ara per ara, un dels riscos invisibles i, alhora, perillosos, és la inexistent percepció entre els joves de les conseqüències negatives en les quals deriva beure alcohol. I és que, la major part dels adolescents valencians reconeixen permissivitat per parts dels pares i que disposen de fàcil accés a les begudes alcohòliques.

Així ho destaquen les últimes dades recollides per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a València. Segons indiquen, un 72,6% dels joves d'entre 14 i 18 anys consumeix alcohol amb freqüència. A més, cada vegada és més baixa l'edat en què comencen a beure substàncies alcohòliques, que se situa en els 14 anys.

De fet, amb aquestes xifres, el País Valencià s'ha convertit en el tercer territori de l'estat espanyol on major nombre d'adolescents beu alcohol. Un de cada quatre reconeix haver tingut una borratxera en l'últim mes, mentre dos de cada cinc afirma haver-se pegat fartades. Aquestes situacions solen aparéixer especialment entre els 14 i els 16, on el consum d'alcohol es duplica.

Una de les dades que més preocupació causa en l'AECC és l'alarmant poca previsió que existeix del risc. Aproximadament un 35% dels menors d'edat asseguren que han aconseguit l'alcohol pel seu propi mitjà: en bars, restaurants, supermercats o locals d'oci. Així, els pares no ho veuen com una cosa anòmala; i si ho fan, implica que estan coartant les seues oportunitats per a relacionar-se.

El problema de fons, precisament, radica en la pressió social flotant que inclou el consum d'alcohol; una mena de ritual que permet l'acceptació social i la banalització de l'hàbit. Per aquesta raó, mentre aquest costum no es canvie entre els adults, també costarà molt erradicar-ho des dels estrats de població més joves.

Segons apunta el doctor Antonio Llombart, de l'AECC, més de la meitat dels adolescents estan tenint consums de risc, tot i els perills que implica. Altres poden conduir a problemes de memòria i, combinat amb el tabac, incrementa en fins a dues vegades el risc de patir, entre d'altres, càncer de cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, fetge, colorectal i mama. "Volem dir-los que hi ha altres opcions, que no es deixen arrossegar per les marees", afirma Llombart.

Campanya de conscienciació en centres educatius

Per a acabar amb aquesta falta de percepció negativa sobre el consum d'alcohol entre els joves, l'AECC ha preparat uns tallers de conscienciació i sensibilització. Durant els mesos d'octubre i novembre, l'associació recorrerà diversos centres escolars per a difondre la campanya 'Por 7 razones', que cristal·litza amb la imatge d'una motxilla, una "càrrega" que no pot valdre's per ella mateixa. Per aquesta raó, el lema de la campanya és 'Si bebes no te llevas, te llevan'.

'Por 7 razones' pretén que els joves incorporen els seus motius pels quals no beuen alcohol. En aquest sentit, la campanya se centra en la pèrdua d'autonomia i de control com a valors negatius del consum de begudes alcohòliques.

A més, des de l'AECC han preparat una estratègia a través de xarxes socials per a tractar de difondre el seu missatge i col·laboren amb youtubers com María Herrejón o Rafa Escrig, amb milers de seguidors a Twitter i Instagram.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next