Una família demana que s'exhume un parent del Valle de los Caídos: "És una voluntat tan important com la dels Franco"

Ángel Fernández va ser soterrat a Cuelgamuros sense que els seus familiars ho saberen
5 juny 2019 17:20h
Antonia Fernández ha detallat que el seu germà Ángel estava fent el servei militar obligatori quan va esclatar la guerra i va morir combatent. "Els meus pares van morir pensant que estava per allà tirat", ha lamentat. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Una família valenciana ha iniciat el procés per a exhumar un dels seus familiars, que es troba enterrat al Valle de los Caídos, amb la finalitat de "tancar una vella ferida". Així mateix, defensen que complir la seua voluntat és "tan important o més" que la de la família del dictador Francisco Franco, contrària a traslladar les restes del dictador d'eixe enclavament.

Així ho ha explicat aquest dimecres el president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso, que ha presentat la documentació en la subdelegació del govern espanyol a València, acompanyat d'Antonia Fernández, la germana d'Ángel, el militar enterrat a Cuelgamuros.

Alonso ha detallat que el motiu de presentar el recurs aquest dimecres és doble, després que aquest dimarts la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem decidira per unanimitat suspendre cautelarment l'exhumació de les restes de Francisco Franco per a evitar el perjudici si, exhumades eixes restes, s'estimara el recurs i calguera retornar-les al lloc on es troben".

"La millor resposta dels memorialistes és posar en marxa una humil petició i reclamar que es respecte aquesta voluntat, com s'està respectant la voluntat d'altres", ha explicat Alonso. A més ha argumentat: "Creiem que és un toc d'atenció i una forma de mostrar suport perquè el Govern senta que el memorialisme els dona suport per a dignificar la memòria de les víctimes i tancar ferides de gent com Antonia, que fa desenes d'anys que espera una mà amiga".

Traslladat al Valle de los Caídos sense informar a la família

Antonia Fernández ha detallat que el seu germà Ángel estava fent el servei militar obligatori quan va esclatar la guerra i va morir combatent. "Els meus pares van morir pensant que estava per allà tirat", ha lamentat.

Amb les investigacions de la seua filla van descobrir que Ángel va estar enterrat al cementeri de Terol i, el 1963, va ser traslladat al Valle de los Caídos, sense informar la família d'aquests moviments.

"Volem traure'l i portar les restes amb els meus pares. Abans de morir voldria enterrar-los amb els meus pares, germans i els meus avis", ha desitjat.

La filla d'Antonia ha reiterat que "no van tindre cap pudor i, en lloc de portar-lo al seu poble, el van desenterrar i van decidir portar-lo al Valle de los Caídos, sense dir res a ningú". 

"Ha sigut un procés llarg i amb moltes traves fins hui", ha dit, i ha explicat: "Quan ens vam assabentar d'on estava, vam parlar amb el capellà [del Valle de los Caídos] i li vam dir que volíem portar-lo [el cos del seu parent] al panteó de la família. Un capellà no ha de tindre diferències polítiques, però aquest rector sí que té diferències molt radicals". "L'any 2004 vaig parlar amb aquesta persona i, amb el que ens va dir, vam callar", ha asseverat.

next