Familiars de represaliats pel franquisme contaran a l'alumnat de Castelló les històries de les víctimes

Dilluns vinent, 16 de setembre, començarà una nova campanya d'exhumacions de restes a la capital de la Plana
9 setembre 2019 20:17h
Huit famílies han sol·licitat la identificació de les restes, el doble de les que ho van fer en l'anterior campanya d'exhumacions. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. L'estudiantat de secundària de Castelló de la Plana coneixerà de primera mà la història de les persones assassinades pel règim franquista a la ciutat gràcies als testimonis dels familiars de les víctimes que, de manera voluntària, participen en el projecte que posaran en marxa la Regidoria de Memòria Democràtica i el Grup per la Recerca per a la Memòria Històrica. 

Per a la regidora de l'àrea, Verònica Ruiz, "donar veu a les víctimes i acostar aquest episodi de la nostra història recent a les aules és la millor manera de tornar-los part de la dignitat que la dictadura els va negar".

Un pressupost de 26.900 euros

L'edil ha coordinat aquest dilluns a la vesprada l'inici de noves exhumacions –previst per al pròxim dilluns 16 de setembre– amb l'empresa responsable del projecte, el grup de recerca i els descendents que han sol·licitat la localització de les restes.

L'Ajuntament de Castelló de la Plana assumeix el cost íntegre d'aquesta actuació, una decisió que "evidencia la implicació del consistori a l'hora de reparar aquesta injustícia històrica", en paraules de Ruiz.

En total, huit famílies han sol·licitat la identificació de les restes, el doble de les que ho van fer en l'anterior campanya d'exhumacions. Els descendents facilitaran mostres d'ADN i està previst que els treballs s'allarguen durant tres setmanes. Segons ha explicat Ruiz, s'informarà els familiars de les dates aproximades de cada fase de l'exhumació, de manera que podran estar presents si així ho volen. 

Memòria Democràtica destinarà 26.900 euros a aquesta segona fase dels treballs per a la realització dels quals ha signat un conveni amb el Grup per la Recerca per a la Memòria Històrica. El pressupost s'ha incrementat respecte a la primera fase, que va disposar de 15.000 euros, per tal de respondre totes les peticions rebudes. 

Al capdavant de les excavacions estarà l'equip d'Arqueoantro, dirigit per l’arqueòleg Miguel Mezquida, qui ja es va encarregar de les primeres exhumacions fetes a Castelló.

next