Felip VI crida a la "unitat" entorn dels valors democràtics per a resoldre els problemes d'Espanya 

Catalunya marca el discurs nadalenc del rei, que ha apel·lat al "respecte entre persones d'ideologies molt diferents"
25 desembre 2019 10:39h
El rei fa una crida  a evitar els extremismes. / ACN

MADRID (ACN). El rei Felip VI ha emplaçat els ciutadans a mantindre la "unitat" i "l'entesa" al voltant dels "valors democràtics compartits" per a "resoldre els problemes sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el futur". 

En un missatge de Nadal marcat per la situació a Catalunya –que el monarca ha identificat com una de les "preocupacions serioses" de la societat espanyola–, el rei ha destacat el valor de la Constitució com a element d'integració de les diferències i la "solidesa" de l'Estat com a instrument per a afrontar els reptes.

"El temps no s'atura i Espanya no es pot quedar immòbil", sinó que ha de "seguir recorrent camí sense tancar-se en ella mateixa com en altres èpoques del passat", ha assegurat. El monarca ha obert el seu discurs parlant dels problemes i preocupacions dels espanyols, entre els quals ha citat la manca d'ocupació, la desigualtat social, el deteriorament de la confiança de molts ciutadans en les institucions i Catalunya.

En aquest sentit ha destacat el "diàleg", la "generositat" i el "respecte entre persones d'ideologies molt diferents" com alguns dels valors que van permetre "ensorrar murs d'intolerància, de rancor i d'incomprensió" del passat.

Per això –i sense citar directament el paper d'ERC– ha recordat que el Congrés viu immers en un procés per a investir un president del govern espanyol i que cal "tindre més que mai una confiança ferma en nosaltres mateixos i en Espanya, que sempre ha sabut obrir-se camí quan hem afrontat el futur amb responsabilitat, generositat i rigor".

En aquest sentit ha volgut destacar el paper de l'Estat com a garantia del compliment de la llei. Segons Felip VI, el progrés d'Espanya "depén en gran mesura del caràcter dels seus ciutadans, de la fortalesa de la seua societat i de l'adequat funcionament del seu Estat".

Per aquest motiu ha reclamat evitar els extremismes. Espanya –ha afirmat– és "un país modern" amb un estat "sòlid" i per això "no hem de caure en els extrems ni en una autocomplaença que silencie les nostres carències i errors ni tampoc en una autocrítica destructiva".

"Confiem en nosaltres mateixos, en la nostra societat; confiem en Espanya i mantinguem-nos units en els valors democràtics que compartim per a resoldre els nostres problemes; sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el nostre futur", ha sentenciat.

Afectats per la DANA

El rei ha tingut un record especial en el seu tradicional missatge de Nadal per a les persones que s'han vist afectades per les riuades i inundacions que ha patit Espanya enguany, com ara les de setembre al País Valencià.

A l'inici de la seua al·locució i després d'expressar els seus millors desigs, els de la reina Letizia, els de la princesa Leonor i els la infanta Sofía per al 2020, és quan s'ha referit als afectats per eixes inundacions.

"En aquestes hores –ha dit– volem tindre un record molt especial amb tot el nostre afecte per a les famílies i persones més afectades i que més han patit fins i tot tràgicament les conseqüències de les inundacions i les riuades que s'han produït a Espanya durant els últims dies com ho van ser moltes altres al llarg de l'any".

next