Festers i ajuntaments enviaran al Ministeri d'Indústria una avaluació sobre la normativa de la pólvora

Les entitats festeres estudien possibles modificacions en la durada de possessió de la pólvora, el seu trasllat fins als domicilis i la documentació requerida als tiradors
29 agost 2019 17:57h
La comissió també estudiarà la pujada dels preus de la pólvora dels últims mesos. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Unió Nacional d'Entitats Festeres (UNDEF), junt amb representants d'entitats festeres i dels ajuntaments implicats de la demarcació d'Alacant, constituiran una comissió tècnica per a elaborar un document consensuat entre totes les poblacions afectades pel conflicte de la pólvora negra. Posteriorment, la subdelegació del govern espanyol d'Alacant traslladarà aquest escrit al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Aquest és un dels acords als quals s'ha arribat aquest dijous en la reunió mantinguda entre la subdelegada del govern estatal a Alacant, Araceli Poblador; els alcaldes de Villena, Fulgencio Cerdán; d'Alcoi, Antonio Francés; i d'Elda, Rubén Alfaro, i la presidenta de la Unió Nacional d'Entitats Festeres (UNDEF), Pepa Prats. 

En aquesta trobada, han abordat el conflicte de la pólvora que s'ha produït els últims mesos –canvi de granulat, entrada en vigor de la normativa i pujada de preus– i la situació que ha generat en les festes de Moros i Cristians.

El document inclourà, a proposta de la comissió, possibles modificacions a la normativa d'ús de la pólvora. Aquests canvis es remeten a la durada de la possessió de la pólvora en les localitats i al seu trasllat, així com a la simplificació de la documentació requerida per la Subdelegació del Govern, entre d'altres.  El PP també es va sumar aquest agost a les demandes de modificació de la normativa de la pólvora, tot i que va ser va aprovada el 2017 pel parlament espanyol quan governava Mariano Rajoy.

En aquesta reunió, també s'han abordat les conseqüències que una sola empresa distribuïsca la pólvora, ha explicat la presidenta de la UNDEF, Pepa Prats. De fet, la principal crítica a la qual es remetien les entitats festeres era l'exponencial pujada dels preus en els últims anys, fins a un 50% en l'últim any.

D'altra banda, segons han informat els representats reunits, s'elaborarà una memòria per a posar en valor i protegir les festes de Moros i Cristians de la demarcació d'Alacant; algunes d'elles, declarades com a Bé de Rellevància Local.

La subdelegada del Govern ha assegurat que el conflicte "està en vies de solució" i ha destacat el total i absolut compromís de l'Administració amb les festes de Moros i Cristians. Araceli Poblador ha lloat la voluntat de totes les parts per a arribar a una solució que permeta que "la festa tire endavant", això sí, "mantenint la seguretat".

Per la seua part els alcaldes de Villena, Alcoi i Elda han assegurat que estan compromesos amb les tradicions de les seues localitats, però sempre respectant els paràmetres de seguretat. Consideren positiu que es realitzara un document d'avaluació de la pólvora ITC26, ja que afecta directament els ajuntaments.

next