Les festes de la Magdalena tindran 2,03 milions de pressupost per a commemorar els 75 anys de tradició

La setmana gran de Castelló de la Plana comença aquest dissabte
20 març 2019 18:50h
La Gaiata 18 Crèmor va ser la guanyadora del 2018. / EFE

CASTELLÓ DE LA PLANA. L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha ressaltat el "caràcter especial" de les festes fundacionals de la ciutat, la Magdalena, que enguany, per a commemorar la 75a edició, tindran un pressupost de 2,03 milions d'euros. Això representa un 1,4% més que el 2018.

Marco ha destacat la labor que s'està realitzant des de la Junta de Festes i des del Patronat Municipal de Festes perquè "siguen, un any més, les millors festes del món", segons han informat fonts municipals.

L'alcaldessa ha assenyalat que, per a afrontar la commemoració, el Patronat Municipal de Festes ha incrementat el pressupost en un 1,4%, de manera que ascendeix a 2,03 milions d'euros; l'Ajuntament aporta 1,65 milions, mentre que la resta del pressupost s'obtindrà dels contractes, convenis, acords de patrocini i preus públics.

"Les festes són un element de cohesió social i d'identitat de Castelló, però tenen una gran importància de cara a la dinamització de l'economia local", ha dit la primera edil.

La setmana gran de Castelló de la Plana comença aquest dissabte, 23 de març. Marco ha remarcat que "durant nou dies el sector de l'hostaleria experimenta una activitat extraordinària, cosa que té efectes positius en la creació d'ocupació". Per això, considera que la Magdalena "té un valor afegit per a l'economia de Castelló que cal potenciar".

L'alcaldessa ha indicat que la consideració de la Magdalena com a Festa d'Interés Turístic Internacional genera oportunitats per a la ciutat, tant en l'àmbit econòmic com en el reputacional, i ha afirmat que "tenim molt per oferir al món i les festes són una ocasió extraordinària per a posar en valor tot allò bo que tenim i que podem oferir als nostres visitants".

Marco ha destacat la participació del "món de la festa" en aquest objectiu de rellançament del turisme i la desestacionalització del sector i ha dit que la presència de representants de les festes en la Fira Internacional de Turisme en les últimes edicions "contribueix a divulgar el millor que Castelló pot oferir al món en el gran aparador mundial del turisme".

La 75a edició de les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana comptarà amb un espectacle piromusical que se sumarà a la programació de pirotècnia, en la qual es dispararan 3.500 quilos de material pirotècnic en 19 esdeveniments, entre mascletaes i castells de focs artificials, amb un pressupost de 210.000 euros.

Dispositiu policial

El dispositiu de seguretat de les festes de la Magdalena, que comencen el pròxim dia 23, superarà els 4.500 serveis policials, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

El consistori de Castelló ha acollit aquest dimecres una Junta Local de Seguretat extraordinària, en què s'ha informat que les festes comptaran amb un dispositiu especial amb més de mig miler d'efectius de Policia Local, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Bombers, Agents de Mobilitat Urbana Sostenible i sanitaris que realitzaran més de 4.500 serveis durant els nou dies de festes.

El dispositiu es desenvoluparà del 23 al 31 de març per a garantir la convivència i mantindre l'ordre públic en el desenvolupament dels més de 250 actes oficials programats i l'objectiu és donar una resposta "ràpida i eficaç" davant qualsevol eventualitat davant la previsió de gran congregació de públic. "Per a això, hi haurà màxima coordinació i col·laboració amb la Policia Local de Castelló i la Policia Adscrita de la Generalitat", ha assegurat el regidor de Seguretat Ciutadana, Omar Braina.

El dispositiu de seguretat de les festes de la Magdalena es coordinarà des del Centre Municipal de Seguretat i Emergències (CIMSE) seguint el Procediment Municipal enfront d'Emergències en les Festes de la Magdalena 2019 elaborat per Protecció Civil.

L'objectiu del dispositiu policial és atendre "amb la màxima rapidesa possible" qualsevol demanda ciutadana relacionada amb la seguretat i la convivència ciutadana. A més, també se sumarà un dispositiu municipal sanitari per a atendre de manera immediata a la població que el requerisca. Amb l'objectiu de contribuir a la seguretat viària, també estan previstos controls d'alcoholèmia durant les festes.

next