Diari La Veu del País Valencià
El festival Tercera Setmana posa deures al nou Consell: Les arts escèniques necessiten temps i diners

VALÈNCIA. Tercera Setmana és, en certa mesura, un festival d’arts escèniques fill de la legislatura del govern del Botànic. Va nàixer fa tres anys al caliu de l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID) i el suport econòmic de l’Administració amb la intenció de crear un certamen que servira per a traure al carrer el teatre, la dansa, el circ i la música. L’objectiu era connectar amb el públic –l’habitual i el nou– i mostrar la musculatura de la creació valenciana que, després de dues dècades de governs populars, no passava pel seu millor moment.

Sembla que per a les arts escèniques ja ha quedat enrere els 25 anys de “destrucció massiva”, però, “només han passat quatre anys” per a dir que tot va rodat per al teatre, la dansa, el circ i la música. Així es va pronunciar aquest dimarts Tomàs Ibáñez, un dels dos directors artístics de Tercera Setmana durant la programació del festival a la sala Off de València.

La situació ha millorat, però, encara hi ha necessitats. “Estem treballant tots per a dotar-nos d’eines complexes”, va dir Ibáñez. Les diferents àrees de l’Administració, com ara Cultura i Turisme; de l’Ajuntament de València, i les empreses de les arts escèniques valencianes tracten d’adaptar-se a la realitat artística internacional. “Necessitem establir eines que ens permeten programar a 2 o 3 anys vista”, va reconéixer un dels fundadors de Visitants. “Sabem quins són els nostres amics en l’àmbit internacional però ells treballen a mitjà i llarg termini i nosaltres no estem en això encara”, va explicar el responsable de la programació del Tercera Setmana.

El festival celebra la quarta edició –que tindrà lloc a València, Castelló de la Plana i Alacant del 6 al 15 de juny– i ha arribat el moment de “tancar un cicle”, va indicar Ibáñez. Aviat hi haurà un nou govern en la Generalitat després d’un cicle electoral el resultat del qual, per als interessos de les arts escèniques, ha sigut “molt positiu”. Amb nous responsables polítics com a interlocutors, Tercera Setmana “posarà damunt de la taula el festival per a veure cap a on s’orienta”, va afegir Ibáñez. De moment, el nou Consell tindrà deures per als propers quatre anys: “Necessitem temps i recursos econòmics”, va afirmar Tomàs Ibáñez per a consolidar un festival que “mira cap a la sostenibilitat i l’aprofitament de les sinergies i les relacions internacionals” a través d’una programació que artísticament “camina cap a les noves tendències escèniques”, va apuntar l’altre director artístic, Paco Macià.

54 espectacles per a reivindicar la llibertat d’expressió

La programació d’aquest Tercera Setmana es relliga sota el lema ‘Expressa’. A través dels 54 espectacles i activitats, el festival vol reivindicar la llibertat d’expressió, un dret que “en els temps que correm és veritablement fràgil”, va explicar Macià.

Enguany, Tercera Setmana dedicarà seminaris i jornades tant per als professionals com per al públic, per a abordar la inclusió social. A través de Graners de Creació, el festival presenta dues coproduccions i dos suports a la creació escènica.

Les seus del festival, a les quals falta afegir les localitzacions urbanes en les quals es desenvoluparan els espectacles de carrer, són el Teatre Arniches d’Alacant; el Refugi Antiaeri, el Teatre del Raval i Teatre Principal de Castelló de la Plana, i el Teatre Principal, el Centre del Carme de Cultura Contemporània, la Sala OFF, la Mutant, la SGAE i el Palau de la Música de València, on actuarà Hidrogenesse –als Jardins del Palau.

Tercera Setmana es desenvoluparà en un 16,2% als carrers de les tres ciutats, un 32% a les sales i un 51,2% a espais públics. El 19,2% són espectacles creats per companyies internacionals, mentre que la manufactura valenciana representa el 34,6% de la cartellera i el 46,2% restant són espectacles procedents de la resta de l’Estat.

El festival té un pressupost d’uns 270.000 euros i ha establit una política de preus per a “acostar la cultura al major nombre de col·lectius possible”, van explicar Macià i Ibáñez. Així, hi ha “tarifa plana” en els espectacles, amb 12 euros cadascun; descomptes de dos euros en comprar les entrades des de l’aplicació del festival i un abonament de 45 euros per a les cinc representacions del Teatre Principal.

Comparteix

Icona de pantalla completa