La Filmoteca de València projecta 'Vestigios en Super-8', un conjunt de vídeos domèstics sobre la Transició

Elena Oroz i Xose Prieto Souto són els investigadors que estan darrere d'aquest projecte de gravacions 'amateurs' que recull la crònica politicosocial entre els anys 1976 i 1979
19 febrer 2019 18:26h
'Vestigios en Super-8: una crónica amateur de los años del cambio' es podrà veure aquest divendres dins del festival Humans Fest. / IVC

VALÈNCIA. La Filmoteca de València projecta aquest divendres, 22 de febrer, a les 18 hores, en sessió única Vestigios en Super-8: una crónica amateur de los años del cambio (2018), d'Elena Oroz i Xose Prieto Souto, coincidint amb la celebració del festival Humans Fest. La sessió serà presentada per María Jesús Piqueras, tècnica de l'Arxiu Fílmic de La Filmoteca.

En aquest projecte d'investigació i documental de muntatge, Elena Oroz i Xose Prieto Souto han seleccionat una sèrie de filmacions en super-8, registrades per aficionats entre 1976 i 1979. Aquestes filmacions ofereixen una mirada des de perspectives molt diferents al canvi polític viscut durant la Transició, així com a l'esdevenir de la vida quotidiana.

L'Arxiu Fílmic de La Filmoteca participa en el projecte aportant imatges de pel·lícules en super-8 dels seus fons, que són reflex de la realitat valenciana d'aquell període històric.

Vestigios en Super-8: una crónica amateur de los años del cambio és una iniciativa impulsada per Filmoteca Espanyola en col·laboració amb La Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura, el Centro Galego das Artes da Imaxe, la Filmoteca de Andalucía, la Filmoteca de Castilla y León i la Filmoteca de Navarra. La seua difusió s'emmarca dins de la celebració estatal del 40é aniversari de la Constitució Espanyola.

Segons Oroz i Prieto Souto, el documental recull "des dels cartells electorals que cobreixen el paisatge urbà de la ciutat fins a la família que gaudeix del temps d'estiu davall de l'ombrel·la d'una platja passant per les processons religioses, els festejos tradicionals, el treball de mar i camp, el compliment del servei militar i les nombroses demostracions de protestes veïnals, laborals i identitàries".

Els comissaris del projecte que es podrà veure a La Filmoteca també destaquen que, "en conjunt, el programa mostra manifestacions que expressen reivindicacions, algunes hui oblidades; rituals que perviuen de temps anteriors, i l'encontre amb la violència. Es proposa així un recorregut en super-8 per unes geografies simbòliques descentrades del canvi polític".

next