El fiscal defensa la validesa de les escoltes en el cas Brugal

Per a Anticorrupció, la instrucció de la causa ha sigut "escrupolosa, legal i garantista al dret de la defensa"
20 març 2019 13:05h
L'exalcalde d'Oriola José Manuel Medina arriba als jutjats d'Elx. Imatge d'arxiu. / EFE

ELX. La Fiscalia Anticorrupció d'Alacant ha defensat aquest dimecres la validesa de les intervencions telefòniques que van revelar les presumptes il·legalitats entorn del contracte de fems de la ciutat d'Oriola (el Baix Segura), origen de les 17 suposades trames a la demarcació del conegut com a cas Brugal.

Així ho ha mantingut el fiscal Pablo Romero que, assegut al costat de l'altre fiscal Anticorrupció a la demarcació, Felipe Briones, ha dedicat la sessió d'aquest dimecres a desmuntar les qüestions prèvies plantejades pels advocats dels 34 jutjats, entre elles la petició d'invalidar les escoltes, manteniment de les proves incriminatòries.

Entre els jutjats, destaquen els exalcaldes oriolans del PP José Manuel Medina, per a qui Anticorrupció demana 12 anys de presó, i Mónica Lorente, per a qui demana huit anys; mentre que per al principal implicat, l'industrial Ángel Fenoll, se sol·liciten 37 anys i 8 mesos.

Aquestes intervencions telefòniques van ser autoritzades pel jutge instructor i realitzades per la Policia Nacional entre el 2007 i el 2010, i van permetre revelar suposades il·legalitats en altres 17 casos, entre ells els relatius al PGOU d'Alacant, amb els exalcaldes del PP Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi com a investigats, i el pla zonal de residus del Baix Segura, amb l'expresident popular de la Diputació d'Alacant José Joaquín Ripoll encausat.

El fiscal Romero ha començat la sessió incorporant a la causa la sentència de la Secció Segona de l'Audiència d'Alacant, que la passada setmana va validar aquestes escoltes inicials en la branca del Brugal sobre l'estafa de l'empresa d'automoció Autisa.

La instrucció, "garantista"

Per a Anticorrupció, la instrucció de la causa (escoltes incloses) ha sigut "escrupolosa, legal i garantista al dret de la defensa" enfront de la versió esgrimida fa dues setmanes en les causes prèvies per part de les defenses que la instrucció del cas havia sigut "un autèntic desastre".

Romero ha rebutjat aquest argument o que hi haja hagut irregularitats en l'actuació de la Policia, i ha argumentat que, dels "múltiples" recursos de reforma i d'apel·lació plantejats pels jutjats durant els últims anys, només s'ha admés un i s'ha referit a l'ampliació d'un termini per a estudiar unes diligències.

A més, el fiscal ha assenyalat que els enregistraments que va encarregar l'industrial oriolà Ángel Fenoll d'un menjar amb el regidor oriolà Jesús Ferrández per a destapar el presumpte tripijoc van ser legals i ha reiterat que la instrucció s'ha seguit "ajustada a dret".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next