El fiscal insisteix que s'arxive la causa de la F1 en què s'investiga Camps per la construcció del circuit

La Fiscalia considera que el delicte de prevaricació que investiga la jutgessa estaria prescrit
28 maig 2019 19:38h
L'expresident de la Generalitat Francisco Camps va anunciar la presentació d'una querella contra la jutgessa que el va processar. /EFE

VALÈNCIA. El fiscal ha adreçat un escrit a la jutgessa que investiga suposades irregularitats en la construcció del circuit de Fórmula 1 de València en què torna a demanar l'arxivament de la causa, ja que no observa cap delicte o, si n'hi ha, estan prescrits. A més, exposa que "dir que no costaria cap euro no és delicte".

El fiscal anticorrupció recorre així l'escrit de la titular del jutjat d'instrucció número 17 de València, Carmen García Mingo, en què rebutjava el citat sobreseïment i qualificava de "poc seriosa" l'actuació de la Fiscalia en la causa contra l'expresident Francisco Camps i altres exalts càrrecs.

Ara, el fiscal insisteix a dir que no existeix cap indici que Camps instara les contractacions necessàries per a la construcció del circuit "amb abús de poder o emparades en l'ús il·legítim del mateix" (prevaricació) ni tampoc que poguera haver incorregut en malversació, molt menys en la seua modalitat agreujada, que seria l'única que impediria la prescripció.

"Dir que el circuit va costar 85 milions d'euros i que el president va dir que no costaria cap euro (...) no integra cap delicte, com tampoc que la construcció del circuit haja suposat un cost per a les arques de la Generalitat, ja que el que integra el tipus (malversació) és apropiar-se o consentir que un altre s'apropie dels efectes i cabals, i és públic i notori que el circuit es va realitzar i que els grans premis es van celebrar", afegeix el fiscal.

Segons el criteri del fiscal, la instructora "no dona resposta a una qüestió nuclear i que ha de ser apreciada d'ofici en qualsevol estat de la causa", com és la prescripció de part dels fets que són objecte de la investigació.

En aquest sentit, esmenta "la sobrecàrrega de jutjats i tribunals i el cost humà i per a l'erari públic de prosseguir amb procediments penals quan els fets indiciàriament delictius estan prescrits".

Recorda que la investigació va quedar cenyida a tres contractes adjudicats a la UTE Typsa-Ayesa per part de la Generalitat i al testimoni d'un treballador d'una d'aquestes empreses, que va dir que havia treballat en el projecte abans de la seua adjudicació.

No obstant això, el fiscal entén que només un d'aquests contractes, pel qual al juny del 2007 es van abonar 184.320 euros, es va realitzar abans del decret de Presidència del 26 de març del 2007 que suposava l'inici administratiu de les gestions per a la realització del circuit.

Eixa quantitat, en cas d'haver sigut malversada, no permetria aplicar la modalitat de delicte agreujat, apunta el fiscal, que recorda que "estan proscrites les investigacions generals o prospectives", més encara quan no se sustenten en cap dada, com l'aportat pel treballador de la UTE.

La titular del jutjat d'instrucció número 17 de València va decidir a principis de maig processar l'expresident de la Generalitat; el seu vicepresident, Vicente Rambla; l'exconseller d'Infraestructures Mario Flores; càrrecs de l'Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP), i diversos empresaris en la causa que investiga suposades irregularitats en l'adjudicació de les obres de construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València.

next