La Fiscalia arxiva la denúncia per la crema d'un ninot de Puigdemont a Sevilla perquè no hi veu delicte d'odi

El fiscal ha decidit que el que va ocórrer no constitueix un delicte d'odi ni una discriminació per motius ideològics
24 juliol 2019 16:44h
Els fets van tindre lloc en el marc de la festivitat de la Crema de Judes a Coripe, Sevilla. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. La Fiscalia Provincial de Sevilla ha decidit arxivar les diligències obertes arran la denúncia presentada per la Generalitat de Catalunya per la crema i afusellament d'un ninot que representava l'expresident Carles Puigemont a Coripe (Sevilla) el passat 21 d'abril en el marc de la festivitat local de la Crema de Judes, ja que no hi veu "indicis" de delicte.

En el decret d'arxivament, el fiscal de delictes d'odi de Sevilla, Enrique Pedrís, ha decidit arxivar la causa, ja que considera que el que va ocórrer no constitueix un delicte d'odi ni una discriminació per motius ideològics. 

En aquest sentit, el fiscal indica que els fets denunciats "no afecten cap membre de l'òrgan de govern de Catalunya", per la qual cosa "no es podria admetre" la personificació de l'advocat de la Generalitat, ja que s'entén que es tracta de fets que no afecten un president d'una entitat autonòmica, "sinó d'un ciutadà que es troba fugat de la Justícia contra qui se segueix un procediment penal per delictes molt greus". 

En aquesta línia, el fiscal assenyala que la Crema de Judes es tracta d'una celebració declarada Festa d'Interés Turístic Nacional i que "no és costum ni part de la festa insultar el personatge que es represente, sinó simplement cremar el personatge que, al seu parer, durant eixe any, representa 'el mal', en contraposició al Crist Ressuscitat que minuts abans ha recorregut el poble en processó". 

D'aquesta manera, afegeix que "no pot compartir-se l'afirmació continguda en la denúncia que el contingut de la festa supose una discriminació o rebuig a una ideologia política ni empara, de cap manera, actes d'incitació a la violència contra persones o col·lectius identificables per aquesta, ja que com es dedueix del mateix contingut de les expressions proferides, en cap moment es fa referència ni a la ideologia ni al lloc de procedència del personatge, sinó únicament al personatge en sí mateix". 

Per la seua banda, l'alcalde de Coripe, Antonio Pérez (PSOE), s'ha mostrat "satisfet" per la decisió del Ministeri Fiscal i ha destacat que la festivitat es tracta d'una "paròdia" i que es realitza en un ambient "lúdic" sense ànim d'entrar en "política", malgrat que ha demanat disculpes "a tot aquell que s'haja pogut sentir ofés". 

"Pot ser que des de l'exterior es veja un vídeo i s'entenga que es pot estar fent algun tipus de burla, però des de dins es pot constatar que sols és una paròdia i que es fa amb un ànim festiu, com s'ha fet en els últims anys quan cremàrem titelles representant Felipe González, Iñaki Urdangarín o José María Aznar", ha detallat.

Val a dir que Antonio Pérez va resultar investigat el 2018 per un presumpte delicte d'odi per la incineració en aquesta mateixa festivitat local d'una nina que representava la imatge d'Ana Julia Quezada, l'assassina confessa del xiquet Gabriel Cruz. Després de prestar declaració, la Fiscalia va decidir l'arxivament d'aquestes diligències. 

next