La Fiscalia arxiva les denúncies contra les llistes de Ciutadans a Borriana i a Castelló de la Plana

El ministeri fiscal considera que la via adequada per a impugnar la decisió d'un partit no és la penal i que les presumptes coaccions denunciades no suposen cap delicte
6 juny 2019 18:46h
També es van presentar denúncies contra la secretària d'Organització de Ciutadans a la demarcació de Castelló i representant del partit en la junta Electoral de Zona, Sandra Julià. / CIUTADANS

CASTELLÓ DE LA PLANA. La Fiscalia de Castelló ha arxivat les denúncies que es van presentar contra les llistes de Ciutadans a Borriana i Castelló, ja que consideren que la via adequada per a impugnar la decisió d'un partit no és la penal. Així mateix, entén que les coaccions que es denuncien no suposen delicte.

Ciutadans Independents de Borriana (CIBUR), formació de la qual és portaveu Mariola Aguilera –qui es considerava candidata oficial de Ciutadans a l'Alcaldia de Borriana en les passades eleccions municipals–, va denunciar davant la Junta Electoral "greus irregularitats" en la presentació de la llista alternativa a la seua, que havia estat acordada per la formació taronja.

En un escrit, CIBUR destacava que, per part de Ciutadans, no s'havia presentat la candidatura oficial que havia sigut "ratificada" pels òrgans competents en què l'alcaldable era Mariola Aguilera, sinó que s'havia presentat davant la Junta Electoral una candidatura i una llista alternativa "no ratificada" pels seus òrgans competents.

En el mateix escrit, també s'indicava que s'havien presentat dues denúncies davant la Fiscalia, una contra els 23 integrants de la llista que s'havia presentat davant la Junta Electoral i una altra contra la secretària d'Organització de Ciutadans a la demarcació de Castelló i representant del partit en la junta Electoral de Zona, Sandra Julià.

Així mateix, membres de la llista de Ciutadans a Castelló de la Plana encapçalada per Jesús Merino –qui es considerava candidat oficial a l'Alcaldia– van denunciar davant la Fiscalia els membres que formen la candidatura que finalment va ser triada i que encapçalava Alejandro Marín-Buck.

Els denunciants asseguraven que els candidats de la llista triada, sabent que integraven una llista alternativa, no oficial, no presentada per a la seua aprovació en el període habilitat per la normativa del partit, ni aprovada pels òrgans competents de Ciutadans, amb ànim de limitar la seua llibertat i dret al sufragi passiu i el dret dels ciutadans a votar-los, es van presentar donant el seu consentiment per a conformar la llista electoral.

Aquesta denúncia se sumava a la que van presentar altres membres de la llista de Merino contra el coordinador de l'agrupació local i els membres de la Junta Directiva del partit, que va acordar nomenar com a candidat Marín-Buck; així com contra la secretària d'Organització Provincial de la formació, Sandra Julià, i Domingo Vicent, que, com a representants de Ciutadans davant la Junta Electoral, no van presentar la llista de Jesús Merino, sinó una "diferent a l'aprovada oficialment pel Comité de Candidatures".

Arxivada també la denúncia d'intent d'empadronament "massiu" a Vilamalur

La Fiscalia també ha arxivat la denúncia que va presentar l'alcalde de Vilamalur, el popular Juan Bautista Gimeno, per un suposat "intent d'empadronament massiu" realitzat en la localitat, la qual cosa –segons va informar l'Ajuntament–hauria elevat un 80% el cens i suposaria un presumpte delicte electoral.

El ministeri fiscal considera que la denúncia no encaixa en cap delicte tipificat en el Codi Penal, sinó que només seria una infracció administrativa.

El consistori va explicar en el seu moment que en una població amb un cens de 60 habitants, un total de 46 persones havien intentat empadronar-se el mateix dia.

next