La Fiscalia avala que els testimonis no declaren en les comissions d'investigació

El Ministeri Públic arxiva una denúncia presentada pel Senat contra una extreballadora de l'empresa Crespo Gomar
7 febrer 2019 13:44h

MADRID. La Fiscalia de Madrid ha arxivat la denúncia que el Senat va presentar contra Lucía Pascual per negar-se a declarar davant la comissió d'investigació de partits polítics del Senat.

Lucía Pascual és una extreballadora de l'empresa valenciana Crespo Gomar, una empresa situada en la suposada trama de finançament irregular del PSPV-PSOE entre 2007 i 2011 a la qual el PPCV està dedicant especial atenció i nombroses compareixences.

Davant la negativa de l'extreballadora a prestar declaració en la comissió d'investigació, el Senat va presentar davant la Fiscalia una denúncia en entendre que Pascual podia haver incorregut en un delicte. Ara, en una resolució de la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez Fernández, el Ministeri Públic argumenta que el dret a no declarar contra un mateix i a no declarar-se culpable "és un dret de caràcter fonamental que preval sobre el dret d'informació" de la comissió.

En el document, la fiscal explica que si bé la llei obliga qualsevol ciutadà a comparéixer quan siga citat per una comissió parlamentària d'investigació, "per segur que semble que es compareix per a declarar, no hi ha cap norma jurídica que impose específicament el fet d'haver de declarar, ni tampoc cap que sancione el seu incompliment".

Citada pel PP, Pascual va acudir a la Cambra d'Alta el passat 25 d'octubre, però a l'hora d'interrogar-la, es va limitar a dir: "No li contestaré". Aquest episodi va derivar en una denúncia del Senat a la Fiscalia, que no obstant això no aprecia delicte en la seua actitud perquè no hi ha norma que impose el fet d'haver de declarar.

La fiscal Rodríguez Fernández adverteix que qui siga convocat "no pot perdre els seus drets fonamentals", com el de no declarar contra ell mateix, recollit en l'article 24.2 de la Constitució, però també a l'honor; a la intimitat personal i familiar (article 18.1), i, fins i tot, el dret al secret professional.

next