Fiscalia demana arxivar la investigació al RiFF per la mort d'una dona després de menjar al restaurat

Els informes mostren que la gastroenteritis que va patir la difunta no va estar relacionada amb la defunció
22 novembre 2019 13:21h
La víctima, de 46 anys, va morir al febrer després d'haver menjat en el Riff. / EFE

VALÈNCIA (EP). La Fiscalia Provincial de València ha demanat al jutjat d'instrucció número 1 que arxive la causa oberta el mes de febrer passat per la mort d'una dona després de menjar amb la seua família en el restaurant Riff en no veure relació entre la defunció i la gastroenteritis que va patir.

Així es desprén de l'escrit fiscal, consultat per Europa Press. La víctima, de 46 anys, va morir al febrer després d'haver menjat en el Riff. El seu marit i el seu fill, de 12 anys, van presentar també intoxicació però amb una evolució bona.

Després de la defunció, el jutjat va obrir una investigació per si hi havia relació entre la ingesta alimentària d'uns bolets denominats múrgoles i la possibilitat que aquestes li provocaren un quadre de gastroenteritis que finalment li va portar al fatal desenllaç.

L'estudi histopatològic de la dona i l'informe definitiu de l'autòpsia assenyalen que la mort va derivar d'un procés patològic propi de la morta. Consideren que possiblement va patir una gastroenteritis relacionada amb el consum previ dels bolets, però estimen que aquesta no va revestir la gravetat suficient com per a ser causa fonamental de la mort.

Sobre aquest tema, detallen que la morta ja patia alteracions cerebrals i renals prèvies que van poder desencadenar la mort sobtada, en aquest cas en el context d'una gastroenteritis aguda complicada amb una broscoaspiració o arrítmia cardíaca i posterior broncoaspiració agònica.

Els exàmens de toxicologia posen en relleu que els bolets de l'espècie consumida poden presentar alguns nivells de toxicitat, i produir alguns quadres entre els quals es troben els gastrointestinals, si bé en la majoria dels casos desapareixen espontàniament en un 90% dels pacients, és a dir, no poden qualificar-se com a greus i ni s'esmentada la possible mortaldat pels mateixos en el referit informe.

Per tot això, es conclou que no pot afirmar-se que la gastroenteritis hipotèticament causada per la ingesta dels bolets múrgoles siga causa directa i única de la mort.

I s'incideix que la dona morta tenia una malaltia prèvia, desconeguda pels supòsits implicats en l'eventual imprudència, que concorre com a causa fonamental de la seua defunció en unió amb el quadre de gastroenteritis.

Aliment "totalment regular"

El fiscal entén que en aquest cas no existeix una conducta perillosa per part de cap persona en el fet de servir i cuinar un aliment "totalment regular" i admés per la normativa existent.

A més, subratlla que no s'ha determinat l'etiologia exacta de la gastroenteritis. "I el que és determinant, existeix una altra causa imprevisible, no coneguda prèviament i no imputable a l'hipotètic autor del fet, com és la malaltia que patia la morta i que ha sigut determinant de la mort, la qual cosa impedeix que aquesta conseqüència letal puga ser atribuïda a l'acció originària i, per tant, imputada al subjecte que va donar lloc a la ingesta alimentària en aquest cas", manté.

Per tot, el ministeri públic reclama el sobreseïment provisional de les actuacions.

next