Fiscalia demana que s'arxive la causa contra Pere Fuset per l'accident de Vivers en què va morir un treballador

La família reclama cinc anys de presó per al regidor, que va presentar un recurs d'apel·lació al qual la Fiscalia s'ha adherit parcialment
11 novembre 2019 13:49h
L'operari va morir quan participava en els treballs de muntatge i instal·lació de les graderies per als concerts de Vivers. / EP

VALÈNCIA (EP). La Fiscalia de València ha sol·licitat l'arxivament de la causa contra el regidor de Cultura Festiva i portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Pere Fuset, per l'accident laboral en el qual un treballador va morir durant el muntatge de les graderies per als concerts dels Jardins de Vivers durant l'estiu de 2017.

Així consta en l'escrit que ha remés el ministeri públic al jutjat d'instrucció número 18 de València després de l'ordre de processament dictada a l'octubre. En ell, es processava a Fuset per un presumpte delicte d'homicidi causat per imprudència greu i per un delicte contra la seguretat dels treballadors.

Després d'aquesta resolució, Pere Fuset –per a qui la família de l'obrer reclama cinc anys de presó– va presentar un recurs d'apel·lació. La Fiscalia s'ha adherit parcialment a aquest recurs i ha sol·licitat el sobreseïment provisional respecte al mateix. No obstant això, manté que l'Ajuntament de València ha de ser responsable civil subsidiari.

Aquest assumpte, tramitat per part d'un dels fiscals especialistes de la Secció de Sinistralitat Laboral de la Fiscalia de València, ha comptat en la decisió amb el vistiplau del fiscal degà de la secció, han concretat fonts del ministeri públic.

L'ordre de processament es dirigia contra Fuset, l'Ajuntament –responsable civil– i altres persones físiques i jurídiques, entre elles l'Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana i contractes i subcontractes que es van encarregar de l'organització de l'esdeveniment.

Els fets van ocórrer al juny de 2017 i van transcendir el 4 de juliol d'aquell any. L'operari va morir quan participava en els treballs de muntatge i instal·lació de les graderies per als concerts de Vivers. A causa del sinistre, la Inspecció de Treball va imposar a l'Ajuntament de València una sanció de 40.000 euros.

El regidor Fuset va declarar davant el jutge el mes de gener passat en qualitat d'investigat. En aquesta compareixença va defensar que no va participar en les reunions preparatòries de l'esdeveniment que es van produir i que el procés va ser qüestió dels tècnics municipals i ell únicament signava com a responsable de l'àrea. En aquesta línia, va argumentar que ell és només un regidor, que tot el muntatge de les graderies era qüestió dels tècnics i que ell es limitava a signar.

No obstant això, el jutge instructor va dictar acte de procediment abreujat, el pas previ per a l'obertura de judici oral, i per a això es va basar en l'informe realitzat per la Inspecció General de Treball. 

"Sinistre fatal"

El magistrat sostenia en el seu escrit que no existia un procediment d'adequada avaluació de riscos i adopció de mesures de protecció per al muntatge de les graderies, la qual cosa va ocasionar el "sinistre fatal". Ressaltava que existien indicis racionals de participació criminal en la causa de la defunció imprudent per part del regidor responsable de Cultura Festiva.

El jutge instructor també apuntava el fet de no haver exigit a l'empresa contractada que aportara l'estudi de seguretat i salut del muntatge de les graderies per qui va ocupar sense concurs part del domini públic, i per aquestes raons considera a Fuset partícip d'aquests delictes.

next