La Fiscalia demana a Llarena que reactive les euroordres contra Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig

El jutge ja va emetre una nova euroodre contra l'expresident Carles Puigdemont el 15 d'octubre i la justícia belga decidirà sobre aquesta qüestió el pròxim 16 de desembre
31 octubre 2019 12:28h
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, en una fotografia presa aquest maig. / BLANCA BLAY, ACN 

MADRID (ACN). La Fiscalia del Tribunal Suprem ha registrat aquest dijous dos escrits adreçats al jutge Pablo Llarena perquè reactive les euroordres contra els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Als dos primers, Comín i Ponsatí, els atribueix suposats delictes de sedició i malversació; a Puig, de malversació i desobediència. La Fiscalia emplaça el jutge a emetre també ordres de detenció internacional per si de cas marxen a algun país de fora de la Unió Europea. 

El 15 d'octubre el jutge Llarena ja va emetre una nova euroordre contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, i la justícia belga decidirà sobre aquesta qüestió el pròxim 16 de desembre.

En els seus escrits, la Fiscalia assegura que el fet que el Tribunal Suprem ja haja emés sentència contra els líders independentistes dota en aquesta ocasió les euroordres d'una major "seguretat jurídica" respecte als anteriors intents del jutge Llarena, que van ser desestimats per la justícia belga. Segons els fiscals, l'emissió de la nova euroordre permet "ajustar de manera exacta" els "fets i títols d'imputació que s'han establit".

La Fiscalia atribueix a Puig delictes de malversació i desobediència, que suposen "penes de presó greus que superen de llarg els límits punitius que exigeix la legislació vigent per a expedir una ordre de detenció".

Pel que fa a Comín i Ponsatí, els atribueix delictes de sedició i malversació, i per tant, com en el cas de Puig, "es compleixen els requisits establits en la legislació vigent" per a reclamar la detenció i extradició dels exconsellers.

Amb aquesta argumentació, la Fiscalia reclama a Llarena que ordene la "cerca i captura internacional" i la transmeta a l'Schengen Information System i que la curse a través de la Interpol per als països que no estan inclosos al mecanisme de l'euroordre.

Sense euroordres per a Serret i Gabriel

La Fiscalia no ha inclòs en els escrits enviats al jutge Llarena peticions perquè emeta euroordres contra l'exconsellera Meritxell Serret ni contra l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

next