La Fiscalia eleva a 5 anys la pena per a José Luis Olivas en el cas Bankia

Anticorrupció endureix l'acusació en el judici per l'eixida a borsa de l'entitat bancària després d'afegir-hi el delicte de falsedat comptable
22 juliol 2019 12:16h
Launa ja va advertir durant el període de qüestions prèvies de la possibilitat d'endurir l'acusació definitiva i incloure el delicte de falsedat comptable en el tram final del procediment. Imatge d'arxiu de la primera sessió del judici per l'eixida a borsa de Bankia el 2011. / POOL

MADRID/VALÈNCIA. La Fiscalia Anticorrupció ha endurit l'acusació en el judici per l'eixida a borsa de Bankia que se celebra en l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares, ja que considera que hi va haver delicte de falsedat comptable. Per això, la pena sol·licitada per a l'exvicepresident de l'entitat i expresident de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, puja a 5 anys de presó. En el cas de l'expresident del banc, Rodrigo Rato, ha ascendit a huit anys. Així ho ha anunciat la fiscal Carmen Launa a l'inici de la sessió d'aquest dilluns, en la qual ha donat començament a la fase de conclusions finals.

La Fiscalia també ha elevat les penes per a l'exconseller de Bankia José Manuel Fernández Norniella, mentre que a l'exconseller delegat Francisco Verdú Pons l'ha absolt del delicte d'estafa a inversors que li va imputar en un primer moment, però l'ha acusat de falsedat comptable.

D'aquesta manera, sol·licita per a Rato huit anys de presó, enfront dels cinc anys i sis mesos que demanava per estafa a inversors, als quals ha sumat tres anys per falsedat comptable. Així mateix, demana cinc anys de presó per a Olivas (enfront de quatre anteriors), entre cinc i sis per a Norniella (enfront de tres anteriors) i entre nou mesos i un any i mig per a Verdú Pons (enfront de dos anys i set mesos anteriors).

La Fiscalia únicament acusava aquestes quatre persones al principi, de les 34 que seuen en la banqueta, però finalment ha ampliat l'escrit final i ha acusat també l'exdirector general financer i de riscos de Caja Madrid i de Bankia Ildefonso Sánchez Barcoj, per a qui demana dos anys i mig; el soci auditor de Deloitte Francisco Celma, per a qui demana dos anys de presó; l'exinterventor de Bankia Sergio Durá, per a qui demana entre un i dos anys, i l'exdirector d'auditoria interna de Bankia Miguel Ángel Soria Navarro, entre un i dos anys.

Així mateix, ha acusat els exconsellers Alberto Ibáñez (demana per a ell entre nou mesos i un any i mig de presó), Araceli Mora (un any substituïble per multa), Miguel Ángel Acebes (entre nou mesos i un any i mig), Pedro Bedía (un any de presó substituïble per multa), Remigio Pellicer (un any substituïble per multa) i José Rafael García Fuster (un any substituïble per multa).

Launa ja va advertir durant el període de qüestions prèvies de la possibilitat d'endurir l'acusació definitiva i incloure el delicte de falsedat comptable en el tram final del procediment, i així ho ha fet finalment.

next