La Fiscalia investiga el descens "alarmant" del nivell d'aigua a l'Albufera a causa dels desguassos 

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha declarat que el llac "només se salvarà definitivament quan hi haja una aportació de la conca del Xúquer"
18 juliol 2019 12:34h
La Fiscalia demana la imposició de multes. / PROJECTE LIFE ALBUFERA 

VALÈNCIA. La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d'investigació penal i preprocessals contencioses administratives després d'haver tingut coneixement de "l'alarmant" descens dels nivells d'aigua del llac de l'Albufera, causat per la Junta de Desguàs.

En el comunicat remés justifiquen l'actuació davant la "gravetat del dany a l'equilibri i sostenibilitat mediambiental" i la "persistència i reiteració en els fets", que van donar lloc que es tramitara amb anterioritat i a instàncies del Ministeri Fiscal un expedient administratiu de responsabilitat mediambiental la resolució de la qual també s'ha "incomplit". A més, ha proposat a la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental l'adopció de dos mitjans d'"execució forçosa".

El primer és la imposició de multes "coercitives" a la Junta de Desguàs i el segon és que, si hi ha "persistència" en l'incompliment de la resolució, i amb la finalitat d'acabar "de forma efectiva i definitiva" amb la situació de "dany mediambiental al llac de l'Albufera", acorda que la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental substituïsca, "per ella o mitjançant qui designe, la Junta de Desguàs en la gestió del maneig de les comportes i el bombament del desguàs al llac".

Ribó: "Cal una aportació del Xúquer"

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha constatat aquest dijous que el problema de l'Albufera és "important" perquè "està en joc la seua salinització" i ha subratllat que només "se salvarà definitivament quan hi haja una aportació de la conca del Xúquer".

No obstant això, ha recalcat que, fins que s'aprove aquest cabal ecològic, la Junta de Desguàs ha de garantir uns nivells mínims d'aigua perquè "s'han de conjugar els interessos dels agricultors amb els del llac".

Ribó, després del ple extraordinari d'ordenació de l'Ajuntament, s'ha referit així a l'obertura per part de la Fiscalia Provincial de València de diligències d'investigació penal, després d'haver tingut coneixement de l'"alarmant" descens dels nivells d'aigua del llac de l'Albufera.

Sobre aquest tema, ha recalcat que, com han reiterat a la Junta de Desguassos de l'Albufera, "s'han de complir les normes i no es poden abaixar els nivells". No obstant això, ha subratllat que el llac necessita "aportacions, encara que a vegades s'oblida, de la conca del Xúquer, i fins ara no s'està avançant".

"És imprescindible una aportació perquè l'Albufera sense el Xúquer difícilment pot viure i per això cal una aportació d'un cabal ecològic que mai s'ha concretat i que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) té l'obligació de fer", ha reclamat.

De fet, ha apuntat que si aquest cabal es resol, no hi haurà aquests problemes. No obstant això, ha insistit que, fins que s'aprove aquest cabal, "cal tindre uns nivells mínims, perquè si el llac se salinitzara, perdria l'Albufera però també la gent que treballa l'arròs".

En qualsevol cas, ha apuntat que es poden prendre mesures urgents, entre elles la de respectar el nivell d'aigua mínim. En aquest sentit, ha assenyalat que entén els agricultors, perquè "no es tracta de dir que ells tenen la culpa", però "sí que es tracta de conjugar els interessos dels agricultors amb els del llac, perquè els interessos de l'Albufera són també dels agricultors".

next