La Fiscalia obri una investigació per la caiguda del mur de les Sitges de Burjassot

Les fortes pluges de setembre van provocar que s'ensorrara part del monument
1 febrer 2019 17:35h

La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d'investigació penal per l'ensorrament de part del monument de les Sitges de Burjassot arran d'una denúncia presentada pel grup de Ciutadans en aquesta localitat per un suposat delicte sobre el patrimoni històric.

Així consta en un escrit del 18 de gener signat per la fiscal cap de la demarcació, Teresa Gisbert, en el qual s'estableix la incoació de diligències i s'indica que s'ha designat un fiscal instructor.

En la seua denúncia, Cs exposa que el complex historicoartístic estatal de les Sitges, situat a Burjassot però de la propietat de les quals és titular l'Ajuntament de València, va patir un esfondrament el 18 de setembre després de l'episodi de pluges torrencials que es va produir eixos dies "sumat al pobre estat de conservació de l'estructura".

El grup municipal assenyala que es va poder produir una "possible negligència en el manteniment" de les Sitges, atés que "es van dur a terme reiterats avisos durant anys sobre la mala situació en què es trobava el monument". A més, indiquen que l'arquitecte municipal recomanava una reparació "com més prompte millor" i alertava del "perill d'iniciar les obres en el tradicional període de pluges que es produeix habitualment en els mesos de setembre".

"Va ser precisament el 14 de setembre de 2018 quan es van iniciar", afegeix la denúncia, que observa "negligència per part de tots dos consistoris: el de València, com a propietari i garant últim de l'estat de l'immoble, i el de Burjassot, per la seua falta de compromís a l'hora de respectar l'acord i de cuidar d'un complex catalogat com a patrimoni històric".

"Que es determinen les responsabilitats judicials"

Després de conéixer aquesta decisió de la Fiscalia, la portaveu del grup municipal de Cs, Tatiana Sanchis, ha assegurat que, "a la vista dels lamentables esdeveniments, la intenció de Cs és que es determinen les responsabilitats judicials que puguen tindre els membres del bipartit de PSOE i Compromís a Burjassot, que han descurat la seua labor de conservació del monument durant anys".

La regidora afirma que "també se citen les possibles responsabilitats que poguera tindre l'Ajuntament de València com a propietari de les Sitges, així com la resta d'administracions que degueren col·laborar en el seu manteniment, en tractar-se d'un Bé d'Interés Cultural (BIC) i Monument Històric-Artístic Nacional".

Sanchis destaca que "PSOE, Compromís i Podemos van tombar una esmena d'un milió d'euros presentada pel grup parlamentari de Ciutadans a les Corts per a obrir una partida en els Pressupostos de la Generalitat dedicada a les Sitges" i remarca, amb ironia, que "així es demostra el compromís del Botànic amb el nostre patrimoni".

next