Ford s'emporta als Estats Units el 90% de la producció de motors que es fa a Almussafes

Els sindicats alerten que si no hi ha una alternativa, la planta podria deixar de ser rendible el 2024
31 octubre 2019 16:44h
L'empresa apunta que les projeccions de volum de motors fabricats en l'actualitat en la planta valenciana continuen sent "fortes". / EP

VALÈNCIA. La planta de motors de Ford a Almussafes no fabricarà la nova generació de motors Ecoboost de 2.0 i 2.3 litres després que la companyia haja decidit traslladar la seua producció a l'Amèrica del Nord a partir del 2022.

Segons van informar fonts de Ford España, la decisió es justifica perquè més del 90% dels actuals propulsors Ecoboost fabricats a Almussafes s'exporten a l'Amèrica del Nord.

"Aquesta decisió situarà la producció del nou motor més prop de les operacions d'assemblatge dels vehicles implicats i millorarà la nostra eficiència global de fabricació", van detallar des de la companyia.

No obstant això, l'empresa apunta que les projeccions de volum de motors fabricats en l'actualitat en la planta valenciana continuen sent "fortes" i que la producció continuarà almenys fins al 2024.

En aquest sentit, Ford buscarà potencials oportunitats de producció per a la planta de motors de València a través d'una revisió contínua de la seua cartera de productes.

"La companyia compartirà amb els representants dels treballadors i altres parts implicades de la Planta de Motors de València més detalls sobre futures alternatives conforme estiguen disponibles", van apuntar des de l'empresa.

La planta pot quedar-se buida

El president del comité d'empresa i secretari general d'UGT a Ford Almussafes, Carlos Faubel, ha explicat a Europa Press que si no arriba una alternativa a partir del 2024 que suplisca la fabricació d'aquests motors, la planta "no serà viable".

Per part seua, el secretari general de CCOO a la Ford, José Miguel Arocas, ha assenyalat que els treballadors han rebut la notícia amb "sorpresa" perquè es rumorejava que la planta, en la qual treballen al voltant de 1.000 persones, podria rebre l'adjudicació d'un nou motor per a finals d'any.

"Ha sigut com una dutxa d'aigua freda. Sorprén la notícia perquè la companyia ha invertit ací i fins i tot la Generalitat Valenciana ha concedit subvencions. Ha sigut com dir-nos que tenim fins al 2024 de vida i que, com no vinga res, això és el que hi ha", ha apuntat Arocas a Europa Press.

El secretari general de CCOO a la Ford ha detallat que els sindicats han sigut convocats d'"urgència" per l'empresa per a una comissió consultiva i que aquesta no els ha avançat l'ordre del dia.

"De forma inesperada i malgrat posar l'accent en l'excel·lent valoració del factor humà de la planta i els nivells de qualitat, la direcció de Ford Motor Company ens trasllada que el 90% de la producció de motors que ara mateix fabriquem i que exportem als EUA es deixarà de fabricar a València el 2024 i passarà a fabricar-se als Estats Units", assenyalen des del sindicat STM.

Un portaveu de l'empresa ha explicat als treballadors que la direcció tornarà a convocar el comité d'empresa quan dispose de més informació.

"Tots els sindicats hem expressat la nostra contrarietat davant d'aquesta pèssima i inesperada notícia per a Ford València, i entre tots hem de buscar alternatives als aproximadament 1.000 empleats de la planta de motors a partir del 2024. Fins a aquesta data, el volum de treball serà alt", afegeixen des de STM.

next