'De no actuar, fins ací podria aplegar el nivell del mar': el lema de 'Fridays for Future' per a mobilitzar-se pel clima

La Setmana Global d'Acció pel Clima comença aquest divendres i conclourà divendres vinent amb una manifestació a la plaça de la Mare de Déu de València
20 setembre 2019 12:10h
Durant la nit de dijous a divendres, membres del moviment van realitzar "una apegada massiva d'adhesius" amb lema 'De no actuar, fins ací podria aplegar el nivell del mar [sic]', creat per l'artista conegut com a Cere. / FFF VALÈNCIA

VALÈNCIA. El moviment 'Fridays for Future' València ha donat inici a la Setmana Global pel Clima, que té lloc des d'aquest divendres fins a divendres vinent, amb l'apegada massiva d'adhesius per la ciutat. Així, durant la nit de dijous a divendres, membres del moviment van realitzar "una apegada massiva d'adhesius" amb lema 'De no actuar, fins ací podria aplegar el nivell del mar [sic]', creat per l'artista conegut com a Cere. 

"Aquests adhesius pretenen recordar que vivim en una emergència climàtica i que, si no s'actua a temps, els efectes del calfament global seran devastadors i afectaran de manera greu la ciutat de València", expliquen des de 'Fridays for Future'. Aquesta acció està dedicada "a totes les persones que han patit els devastadors efectes de la DANA que van tindre lloc la setmana passada".

En la nota, 'Fridays for Future' València argumenta que "les mesures d'adaptació al canvi climàtic i de mitigació són necessàries per a pal·liar la virulència d'aquestes inclemències meteorològiques". "Els científics ens ho diuen, no podem perdre més temps", afegeix.

També han posat màscares a algunes estàtues. Per exemple, en cadascuna de les dones de la font de la plaça de la Mare de Déu, que representen les séquies del Túria. Amb això volen destacar, d'una banda, "el mal que ha patit i que segueixen patint l'Horta de València i els seus valors ambientals i culturals"; de l'altra, "la insostenibilitat d'un model de ciutat que perjudica els seus habitants i voltants". 

"Aquesta acció simbòlica la dediquem a col·lectius com Per l'Horta i Recuperem la Punta i a totes les persones compromeses amb la defensa de l'Horta i del territori que durant anys han estat protegint el nostre tresor més preuats: la terra", expliquen des del moviment 'Fridays for Future' València.

Altres activitats que realitzarà el col·lectiu juvenil consistiran en el registre d'una moció per a declarar l'emergència climàtica, en la recollida de fem, en una bicicletada i en una asseguda reivindicativa. La Setmana Global d'Acció pel Clima culminarà amb una manifestació el dia 27 de setembre que començarà a la plaça de la Mare de Déu de València a les 18.00h.

"Des de 'Fridays for Future' València considerem que ens trobem en un moment clau de la nostra història; l'impacte que generem les persones és la major amenaça per a la salut i per a totes les formes de vida del planeta", continua el comunicat. "Calen canvis profunds en un model econòmic la principal víctima del qual som nosaltres mateixos; per això la mobilització és imprescindible, però també ho és que es prenguen les mesures per a frenar la deterioració ecològica", conclou.

next