Diari La Veu del País Valencià
Bravo no posa data al requisit lingüístic però afirma que s’incorporarà a la funció pública amb garanties i proporcionalitat

VALÈNCIA. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha afirmat aquest dimecres que la incorporació de la competència lingüística en valencià per a l’accés a la funció pública es farà “de forma ordenada, amb garanties i acordant els nivells amb una proporcionalitat necessària a la funció que es desenvolupa”.

Així s’ha pronunciat en resposta a la pregunta parlamentària formulada durant el ple pel diputat de Ciutadans Vicente Fernández sobre com influirà el requisit lingüístic en la nova Llei de Funció Pública Valenciana.

Sobre aquest tema, la consellera ha explicat que “la Comunitat té dues llengües oficials” i per tant l’Administració té l’obligació de garantir “el servei a la ciutadania perquè no hi haja cap ciutadà que no puga dirigir-se a ella en la seua llengua”. Amb la inclusió del requisit, ha dit Bravo, “es podria acabar amb la discriminació que molts valencians han patit”. Concretament la memòria de l’Oficina de Drets Lingüístics corresponent a l’any 2018 recull 31 queixes per discriminació i el 88% del total són de valencianoparlants.

El requisit, ha dit, anirà incorporat a la norma amb rang legal i el desenvolupament dels nivells per a complir aquesta proporcionalitat es realitzarà a través del reglament. “A mi no m’agrada parlar de requisit, m’agrada parlar de drets de la ciutadania i la Llei de Funció Pública garantirà que tots els valencians puguen relacionar-se amb l’administració en la llengua que desitgen”, ha indicat Bravo.

La consellera ha recordat que la Constitució estableix que ningú no pot ser discriminat per raó de la seua llengua i “no es pot admetre en aquesta comunitat que hi haja un valencià que es dirigisca a l’Administració i que no hi haja un funcionari que no puga respondre-li en la seua llengua”.

També ha assenyalat que la Llei d’Ús i Ensenyament garanteix que les relacions amb l’Administració seran en la llengua que la persona desitge i que el Tribunal Constitucional “no ha declarat inconstitucional cap Llei de Funció Pública” a Catalunya, País Basc, Galícia o Balears, on aquesta capacitació lingüística s’exigeix com a requisit d’accés a la funció pública.

Fernández, no obstant això, ha instat el Consell a respectar la Constitució en els seus articles 14 i 23 i ha apuntat que aquest requisit és “un element discriminatori entre aspirants” a un lloc de treball de la funció pública. “S’estan plegant als seus socis nacionalistes”, ha retret a Bravo el diputat de Ciutadans en al·lusió a Compromís alhora que ha advertit al PSPV que “estan girant l’esquena als valencians castellanoparlants”.

Comparteix

Icona de pantalla completa