La Generalitat confia en la continuïtat de Ford Almussafes malgrat el trasllat de motors als EUA

El conseller d'Economia, Rafa Climent, creu que es tracta de "decisions puntuals de tipus operatiu" de la companyia que comprometen la seua permanència al País Valencià
27 novembre 2019 18:51h
Ford va anunciar que s'emportava la producció de motors fa un mes. / EP

VALÈNCIA (EP). El conseller d'Economia, Rafa Climent, ha assegurat que la Generalitat confia en la continuïtat de Ford Almussafes i en la seua consolidació com a "referent mundial" malgrat les "decisions puntuals de tipus operatiu" de la companyia, com ara la de traslladar la producció de dos models de motor de la planta valenciana als Estats Units entre el 2022 i el 2024.

"Ford Almussafes destaca pel seu avantatge competitiu, per la flexibilitat de producció i per la seua adaptació a les noves exigències del mercat", ha defensat el representant de Compromís al ple de les Corts davant la pregunta del PP sobre les mesures per a donar resposta al trasllat acordat per la multinacional nord-americana.

Es tracta d'una decisió que per a Climent "ve derivada de les polítiques proteccionistes" del govern nord-americà de Donald Trump. Així, Climent ha remarcat que "entra dins de l'esfera internacional" i que no afecta directament a Ford Almussafes, "la planta més flexible de Ford a Europa".

En aquesta línia, ha posat l'accent en el suport "constant i creixent" als treballadors de la factoria, ja que el Consell és "conscient que és una empresa estratègica per a l'economia valenciana". També ha ressaltat que la Generalitat i Ford Almussafes mantenen una "molt bona comunicació" i un contacte permanent en la comissió mixta creada la passada legislatura.

Ford té "voluntat de quedar-se" 

De cara al futur, el titular d'Economia ha destacat tant la "voluntat reiterada" de Ford de quedar-se a Almussafes com "l'acord social i la cooperació" entre l'empresa i els treballadors, per la qual cosa ha demanat prudència davant "les decisions puntuals de tipus operatiu que es decideixen a Michigan (els EUA)".

Per al 2020, amb la previsió del muntatge de bateries per al nou Ford Kuga al setembre, ha reconegut al PP que hi ha una "xicoteta baixada" en les ajudes destinades a la planta d'Almussafes en els pressuposts autonòmics, encara que segueix "l'aposta de 15,4 milions per a projectes determinats".

Més enllà de Ford, el conseller ha posat el focus en el canvi "radical" que afronta el sector de l'automòbil després de la irrupció del cotxe elèctric. "El curt termini és complex, hi ha incertesa, però s'obrin noves oportunitats en un dels majors reptes de la seua història", ha asseverat, per la qual cosa ha rebutjat l'"alarmisme" del PPCV.

En la seua intervenció, el popular Felipe Carrasco ha advertit sobre les conseqüències que tindrà el trasllat de motors que "afectarà 1.100 empleats el 2022" i el nou ERO temporal en Ford Almussafes. Ha criticat que, mentrestant, el president de la Generalitat, Ximo Puig, mostrara recentment la seua "esperança que Ford parle valencià a Europa".

El diputat del PPCV ha exigit així als representants del govern del Botànic II (el PSPV, Compromís i Unides Podem) que "isquen dels mons de 'yupi' i de la seua letargia". "Poden continuar tirant la culpa a Trump, però és el seu parany per a ocultar que no estan fent els deures", ha emfatitzat.

next