La Generalitat demana set anys de presó per a López Jaraba pels pagaments injustificats de Canal 9 a José Luis Moreno

L'Advocacia considera que l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana va perdonar un deute al grup empresarial de José Luis Moreno que ascendia a 1,4 milions d'euros
10 setembre 2019 19:45h
López Jaraba va ser el màxim responsable de Radiotelevisió Valenciana entre els anys 2009 i 2011. / EFE

VALÈNCIA. L'Advocacia de la Generalitat demana set anys de presó per a l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), José Luis López Jaraba, processat des del passat mes de juliol en el cas que investigava el jutjat número 6 de Paterna en relació a la contractació de diversos programes a la productora Alba Adriática, empresa que pertany al grup empresarial de José Luis Moreno.

Els lletrats de la Generalitat, segons l'escrit d'acusació al qual ha tingut accés aquest diari, consideren que López Jaraba va perdonar a l'empresari un deute d'1,4 milions d'euros mitjançant la compra per duplicat dels drets d'emissió del programa musical De un tiempo a esta parte; un programa que es va emetre en l'extinta Canal 9 entre novembre del 2011 i setembre del 2012.

En l'escrit d'acusació, la Generalitat acusa López Jaraba de cometre els presumptes delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental, i sol·licita per a l'exresponsable de Canal 9 una pena de 7 anys de presó, 17 anys i 6 mesos d'inhabilitació absoluta; 9 anys i 3 mesos d'inhabilitació especial per a ocupar càrrec públic, i una multa de 21 mesos a raó de 100 euros. A més, demana que López Jaraba assumisca una responsabilitat civil d'1.385.295 euros, que és el perjudici total causat a RTVV, segons l'Advocacia.

El cas, instruït als jutjats de Paterna, es refereix a la contractació per part de Radiotelevisió Valenciana SA de la sèrie Planta 25 a la productora Alba Adriática per un import de 2 milions d'euros. En l'auditoria de la Sindicatura de Comptes dels contractes de RTVV, l'òrgan de control va descobrir que en l'expedient de contractació d'aquesta ficció –que també van adquirir altres televisions autonòmiques– no hi havia documentació que acreditara les despeses de la producció. Aleshores, RTVV va sol·licitar els comprovants a la productora, que no va poder justificar despeses per import d'1.785.295 euros.

Segons consta en la documentació del sumari, dos anys després de la contractació la productora de José Luis Moreno va reconéixer el deute i RTVV va computar aquest import en els seus comptes però mai va arribar a ingressar els 1,7 milions no justificats.

Maniobra per a canviar deute per programes

D'acord amb la tesi de l'Advocacia de la Generalitat, RTVV hauria perdonat el deute a l'empresa Alba Adriática mitjançant la signatura d'un nou contracte pel mateix import que el deute ocasionat per la compra de Planta 25. López Jaraba va signar amb la mateixa productora de José Luis Moreno la cessió de drets del programa De un tiempo a esta parte per un import que coincidia exactament amb els 1.785.295 euros que la productora devia a Canal 9.

L'escrit d'acusació de l'Advocacia de la Generalitat considera que s'han adjudicat contractes sense ajustar-se, sent coneixedors d'aquesta circumstància, a la normativa utilitzada per RTVV per a l'adquisició d'aquest tipus de programes. Així mateix, retreu a l'acusat que no va existir cap mena d'informe econòmic que avaluara el valor dels programes que es van entregar a canvi d'eixugar el deute sense acordar cap tipus d'actuació per a saber el vertader cost del programa De un tiempo a esta parte, que s'emetia de matinada en Canal 9. Aquesta acció per part de López Jaraba, segons l'Advocacia, suposa una "vulneració deliberada de la normativa de contractació, pressupostària i comptable de l'ens públic".

Canal 9 no va encarregar una auditoria per a saber el valor dels programes però va comprar els drets de 40 capítols per 1,7 milions d'euros. L'informe pericial que consta en el procediment determina que el valor de 40 programes De un tiempo a esta parte era de 400.000 euros i, per tant, d'1,3 milions d'euros menys de l'import que es pretenia compensar. Aquests 1,3 milions deixats d'ingressar per part de RTVV són els que la Generalitat reclama a López Jaraba com la responsabilitat civil.

A més de la presumpta vulneració de les regles de contractació de l'ens públic, l'Advocacia de la Generalitat subratlla en el seu escrit el preu "absolutament desproporcionat" dels dos programes contractats a Alba Adriática i que figuren en el sumari. A més, en el cas de la ficció Planta 25, que va estar 5 anys en pantalla i de la qual es van emetre 107 capítols, l'Advocacia fa constar que RTVV ja tenia els drets a través de la FORTA i que els va comprar també de manera directa. És a dir, Canal 9 hauria pagat dues vegades per la sèrie; una, directament a la productora, i l'altra, a través de l'organisme que aglutina a les radiotelevisions autonòmiques.

Per tot això, a mode de conclusió, l'Advocacia considera en el seu escrit que els fets detallats "constitueixen uns fets que responen a actes i negocis jurídics realitzats per López Jaraba deliberats, dolosos, contumaços, il·legítims i sostinguts en el temps que tendien a la descapitalització i endeutament de RTVV en benefici de terceres persones".

next