La Generalitat i la Diputació d'Alacant tracten de refer ponts amb la creació d'una comissió mixta permanent

El president de l'entitat provincial, Carlos Mazón, assegura que el clima entre les dues entitats és distint i que ara la relació entre els dos organismes és de "cooperació"
3 setembre 2019 13:32h
El president de la Diputació d'Alacant s'ha reunit amb el president de la Generalitat. / GVA

VALÈNCIA. La Generalitat Valenciana i la Diputació d'Alacant inicien el curs polític en bona sintonia. Després de la relació complexa que mantenien els dos organismes en l'anterior legislatura amb César Sánchez, del Partit Popular, com a president de l'organisme provincial. Les dues institucions semblen ara que, amb el també popular Carlos Mazón a la presidència, poden bastir ponts per a recuperar la relació deteriorada. El primer pas ha sigut anunciar la creació d'una comissió mixta permanent on debatran els assumptes que concernisquen ambdós organismes, com el Fons de Cooperació i els recursos que es destinen als municipis, la Llei de Mancomunitats i de la Llei de Serveis Socials.

De fet, aquest dilluns, s'anunciava que el Consell pretenia regular per llei el Fons de Cooperació Municipal, a través del qual s'injecten recursos econòmics conjuntament des de la Generalitat i les institucions provincials. Aquest anunci despertava els dubtes sobre com respondria la Diputació d'Alacant, organisme que en principi va denegar acollir-se al fons de cooperació quan es va posar en marxa quatre anys enrere. La solució a aquesta incògnita sembla arribar amb aquesta comissió mixta permanent que pretenen constituir, en la qual tractaran la forma amb què s'articularà aquesta futura llei.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, després de la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la ronda de contactes que està mantenint el líder de l'executiu valencià amb el retorn de l'activitat política. En aquesta comissió, a més, també s'estudiaran mesures que concerneixen les infraestructures o el benestar social de la província.

D'aquesta forma, la relació entre les dues institucions serà de "coordinació i cooperació", i no "d'imposició", ha subratllat Mazón, amb un "clima distint" del que hi havia en l'anterior legislatura. Ara, qualsevol iniciativa legislativa que afecte en els tres àmbits la demarcació d'Alacant haurà de passar per aquesta comissió mixta permanent. "No passarà per les Corts si no s'ha tractat abans per la comissió", ha assegurat el president de la Diputació d'Alacant, qui aclareix que ja s'estan interposant els interlocutors que participaran en aquest organisme de cooperació.

Mazón, alhora, s'ha mostrat "satisfet" amb la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat i l'ha considerat com un "pas endavant". El president ha justificat la creació d'aquesta comissió en què no podran obligar a regular els diners que destinen als municipis: "La Diputació ja ha assumit prou competències impròpies i no pot seguir assumint més despeses". Per això, el president de la Diputació assegura que la Generalitat i la Diputació "estan en una situació molt semblant" i no han de "barallar-se" per uns recursos que estan a "Madrid i a Brussel·les". En aquest sentit, ha criticat que la situació del model de finançament autonòmic siga "molt injusta" per al territori valencià.

Això sí, Mazón sí que ha demanat "contundència" a Puig en reclamar un finançament autonòmic, que aclarisca el debat sobre la taxa turística i que inste el govern espanyol que solucione la gestió de l'aigua a la demarcació d'Alacant.

La Diputació d'Alacant serà l'única que comptarà, de moment, amb aquesta comissió mixta permanent. Aquesta entitat provincial és l'única de les tres valencianes en les quals es va imposar el Partit Popular, mentre que tant a València com a Castelló la presidència de la institució recau sobre els socialistes.

next