La Generalitat i l'Estat signen un nou conveni per a la gestió conjunta de les illes Columbretes

Ambdues administracions es comprometen a treballar en les tasques de manteniment, protecció i seguiment de la reserva marina i de la reserva natural 
19 febrer 2019 10:57h
El conveni permet a la Generalitat i a l'Estat participar de forma conjunta en tots els treballs sempre que aquestos estiguen coordinats. / CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT

VALÈNCIA. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimarts el conveni subscrit entre el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural sobre la gestió compartida de l'arxipèlag de les illes Columbretes, integrades al terme municipal de Castelló de la Plana (la Plana Alta).

El text recorda que la Llei d'Ordenació de les Competències de l'Estat per a la protecció de l'arxipèlag de les illes Columbretes va establir un règim de protecció per a aquestes illes i el seu entorn marítim amb la finalitat de coordinar les seues competències en matèria de protecció dels recursos pesquers en aquest entorn amb les del territori valencià en matèria de protecció i conservació del medi terrestre.

Cal recordar que la part submergida al voltant dels quatre grups d'illots que integren l'arxipèlag està protegida per la Conselleria des de l'any 1988, mentre que les 5.543 fanecades de Reserva Marina que envolten el conjunt d'illes estan gestionades pel Ministeri des de l'any 1990.

Així doncs, aquest nou conveni té la finalitat de facilitar el control d'activitats, manteniment, protecció i seguiment conjunt de l'espai marítim terrestre de l'arxipèlag de les illes Columbretes. L'objectiu d'aquest nou conveni és "establir un marc d'actuació coordinada entre el Ministeri i la Conselleria en relació amb les actuacions que els corresponen en l'àmbit de les seues competències per al manteniment, protecció i seguiment de la reserva marina i de la reserva natural de les illes Columbretes".

Totes dues parts es comprometen a la realització d'una sèrie d'actuacions conjuntes, com ara el suport a la investigació i seguiment dels recursos vius de l'espai marítim-terrestre de l'arxipèlag de les illes Columbretes; la informació i difusió sobre els recursos vius i les activitats en les reserves marina i natural, i la conservació, manteniment i funcionament de les instal·lacions destinades a base dels serveis i el seu entorn.

Correspondrà al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació la protecció, conservació i regeneració dels recursos d'interés pesquer; l'operativitat del servei de manteniment, protecció i coordinació de la reserva marina, i l'aportació d'embarcacions per als serveis.

Així mateix, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural s'encarregarà de l'operativitat del servei de manteniment i protecció de la reserva natural i del funcionament del Centre d'Informació de les illes Columbretes, bé en la seua actual localització, al Planetari de Castelló, bé en qualsevol altra localització que poguera adoptar-se.

Totes dues administracions participaran de forma conjunta i coordinada en tots els treballs, amb independència de qui siga l'Administració responsable de l'execució d'aquestos.

next